Насловна Друштво Недјеља дјетета: Недјеља када малишани уче о правима али и обавезама

Недјеља дјетета: Недјеља када малишани уче о правима али и обавезама

11.6 C
Foča

Поводом Недјеље дјетета, која се у свијету обиљежава од 4. до 10. октобра, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић посјетио је данас Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, дјечију играоницу „Клинцоград“ и Сервис центар  „Трачак наде“ и малишанима уручио пригодне поклоне.

Дјеца имају право на игру, на радост, на срећу, на дружење. Дјеца имају и обавезе о којима их свакодневно уче васпитачи. Недјеља дјетета, која се ове године обиљежава под слоганом „Заједно можемо све“ прилика је да малишани уче о својим правима али и обавезама, те да покажу своју креативност кроз бројне радионице, каже директор Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Слађана Владичић. Напомиње да ће се ове године дјечија недјеља обиљежити у оквиру установе због пандемије вируса корона: „Ове године када се боримо са епидемојом вируса корона недјељу дјетета обиљежићемо у оквиру вртићких група. Радиће се ликовни радови, креативне радионице и заједничке активности а све са циљем да у овој седмици укажемо  на права дјеце али и на одговорности које малишани морају да поштују“, рекла је Владичићева.

Начелник општине Милан Вукадиновић посјетио је и Дјечију играоницу Клинцоград, у којој борави 40-оро дјеце. Мирјана Милетић из Играонице Клинцоград каже да су раније овакве посјете изостајале, али да се у будућности надају бољој сарадњи са локалном управом: „Драго нам је што нас је посјетио начелник и што је из локалне управе указана пажња нашој играоници. Ова недјеља је посебна за дјецу и активности које ћемо проводити у играоници су бројне, а све се односе на то да покажемо да су дјеца најбитнија и да се сваки дан њима треба посветити“.

Сервис центар за дјецу са потешкоћама у развоју „Трачак наде“ већ годинама нема ријешено питање простора у којем ће се рад центра организовати. Директор центра Јелена Вилотић истиче да им је то основна потреба, као и запошљавање дефектолога, логопеда и медицинског особља чији рад би био од велике користи за све кориснике центра и њихове породице. Недејељу дјетета обиљежиће на он лајн начин, снимајући афирмативне поруке са својим другарима из основних школа и објавити их на друштвеним мрежама: „Због епидемије вируса корона нисмо у могућности да се ове године састанемо са нашим другарима из вртића и школа. Недјељу дјетета ове године обиљежићемо снимањем рецитације са малишанима из Играонице „Клинцоград“ и са ученицима обје основне школе коју ћемо објавити на фејсбук и инстрагам профилу Центра. Овогодишњи слоган „Заједно можемо све“ заиста је слоган који представља популацију коју ми заступамо и надамо се да баш ове године сви заједно можемо превазићи ову епидемију“, рекла је Вилотићева.  

Локална управа труди се да малишанима у Фочи обезбиједи боље услове за одрастање, а доказ томе је и нова зграда Дјечијег вртића, каже начелник општине Милан Вукадиновић. Додаје да је неопходно пронаћи рјешење како би се обезбиједио  простор за Удружење Трачак наде: „Морамо да улажемо у нашу дјецу која су будућност Фоче и Републике Српске. Општина Фоча је то показала изградњом зграде Вртића, а у скорије вријеме обавезни смо, поред новца који издвајамо из буџета,  обезбиједити и простор за Сервис центар „Трачак наде“ као и остале  услове како би он постао регионални центар. Посјетио сам данас ове три установе и желим да похвалим васпитаче који раде са дјецом и учествују у њиховом одрастању и васпитању“.

Вукадиновић је најавио да ће ове зиме малишани из Фоче имати прилику да уживају у Зимзограду са клизалиштем, које ће бити постављено на Градском тргу.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.