Насловна Култура Нова Лаловићева књига: Памтим да бих постојао

Нова Лаловићева књига: Памтим да бих постојао

18.6 C
Foča

У издању Центра за културу и информисање Фоча из штампе је изашла књига „Памтим да бих постојао“, фочанског професора српског језика и просвјетног савјетника  за наставу Рада Лаловића, која садржи 19 есеја на тему његовања културе сјећања.

Након поетске руковети “Пред сјенима српских мученика” и зборника радова “Српска поезија страдања и патње”, ово је трећа у низу Лаловићевих књига у којима се он на систематичан и методолошки начин бави културом сјећања, указујући на проблем српског занемаривања сопственог страдања у 20. вијеку.

Лаловић је за Радио Фочу изјавио да је овом збирком заокружио рад који је почео још 2004. године, а да је главна тематика књиге изградња личног и националног идентитета његовањем културе памћења на српска страдања у 20. вијеку.

Есеји су сврстани у шест поглавља, а прво носи назив „Сјећам се, памтим, дакле, постојим“.

„Та преформулисана Декартова максима код Срба је једини рецепт за опстанак. Ако заборавимо на наше жртве и нашу страдалничку историју, онда ћемо сигурно престати и да постојимо“, упозорава Лаловић.

Друго поглавље „Мој народ над њима држи опијело“ садржи наставне моделе како се његовање културе сјећања може примијенити у основним и средњим школама, док је треће поглавље „Пред оком само једна слика“ посвећено Гаврилу Принципу и страдању Срба у Сарајеву у посљедњем рату.

Слиједи затим поглавље названо „Невесиње невен сије, ти коприву сади“ о страдању херцеговачких Срба од Стоца до Старог Брода на Дрини, те поглавље са савременом тематиком „Кад Јоаникије раздани апсану“ у којем су између осталог анализиране пјесме о епископу Јоаникију и блаженопочившем митрополиту Амфилохију док је био жив и пјесме које свједоче о покушају брисања српског идентитета Црне Горе.

„Ту је и есеј „Неколико поетских слика са антисрпским комунистичким рукописом“, гдје је ударна анализа поезије академика Симовића, те есеј „Неколико поетских свједочења о комунистичком и савременом терору над Србима у Црној Гори“ у којем је обрађена поезија Благоја Баковића, Луке Цицмила, Милице Бакрач и других пјесника који су кроз поезију пружили отпор девастацији српског националног бића у Црној Гори“, истиче Лаловић.

Закључно поглавље „Крвав уштап као божур никну“ је триптихон о поезији три српска пјесника Рајка Петрова Нога, Мирослава Максимовића и Стевана Раичковића.

„Између осталог, ту је есеј о Раичковићевој књизи „Сувишна песма“ у којој он свједочи о диктираном забораву, како су забрањиване одређене његове пјесме од 60-их година наовамо јер се буквално није смјело говорити о српском страдању. „Сувишна песма“, која је само једном изашла, је девет поетских свједочења о геноциду над Србима, гдје је буквално показао шта је тадашња власт радила са његовом поезијом која је била апсолутно бенигна и умјетничка као таква“, навео је Лаловић.

Он је најавио да ће прва промоција књиге „Памтим да бих постојао“ бити одржана у Фочи у септембру. 

Посљедњи текстови

На спорстком терену у Миљевини постављени рефлектори и трибине

Напорима младих из Миљевине и Удружења грађана Миљевина на спортском терену Основне школе „Свети Сава“ у овом насељу постављени су рефлектори. 

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...