Насловна Култура Нова Лаловићева књига: Памтим да бих постојао

Нова Лаловићева књига: Памтим да бих постојао

4.6 C
Foča

У издању Центра за културу и информисање Фоча из штампе је изашла књига „Памтим да бих постојао“, фочанског професора српског језика и просвјетног савјетника  за наставу Рада Лаловића, која садржи 19 есеја на тему његовања културе сјећања.

Након поетске руковети “Пред сјенима српских мученика” и зборника радова “Српска поезија страдања и патње”, ово је трећа у низу Лаловићевих књига у којима се он на систематичан и методолошки начин бави културом сјећања, указујући на проблем српског занемаривања сопственог страдања у 20. вијеку.

Лаловић је за Радио Фочу изјавио да је овом збирком заокружио рад који је почео још 2004. године, а да је главна тематика књиге изградња личног и националног идентитета његовањем културе памћења на српска страдања у 20. вијеку.

Есеји су сврстани у шест поглавља, а прво носи назив „Сјећам се, памтим, дакле, постојим“.

„Та преформулисана Декартова максима код Срба је једини рецепт за опстанак. Ако заборавимо на наше жртве и нашу страдалничку историју, онда ћемо сигурно престати и да постојимо“, упозорава Лаловић.

Друго поглавље „Мој народ над њима држи опијело“ садржи наставне моделе како се његовање културе сјећања може примијенити у основним и средњим школама, док је треће поглавље „Пред оком само једна слика“ посвећено Гаврилу Принципу и страдању Срба у Сарајеву у посљедњем рату.

Слиједи затим поглавље названо „Невесиње невен сије, ти коприву сади“ о страдању херцеговачких Срба од Стоца до Старог Брода на Дрини, те поглавље са савременом тематиком „Кад Јоаникије раздани апсану“ у којем су између осталог анализиране пјесме о епископу Јоаникију и блаженопочившем митрополиту Амфилохију док је био жив и пјесме које свједоче о покушају брисања српског идентитета Црне Горе.

„Ту је и есеј „Неколико поетских слика са антисрпским комунистичким рукописом“, гдје је ударна анализа поезије академика Симовића, те есеј „Неколико поетских свједочења о комунистичком и савременом терору над Србима у Црној Гори“ у којем је обрађена поезија Благоја Баковића, Луке Цицмила, Милице Бакрач и других пјесника који су кроз поезију пружили отпор девастацији српског националног бића у Црној Гори“, истиче Лаловић.

Закључно поглавље „Крвав уштап као божур никну“ је триптихон о поезији три српска пјесника Рајка Петрова Нога, Мирослава Максимовића и Стевана Раичковића.

„Између осталог, ту је есеј о Раичковићевој књизи „Сувишна песма“ у којој он свједочи о диктираном забораву, како су забрањиване одређене његове пјесме од 60-их година наовамо јер се буквално није смјело говорити о српском страдању. „Сувишна песма“, која је само једном изашла, је девет поетских свједочења о геноциду над Србима, гдје је буквално показао шта је тадашња власт радила са његовом поезијом која је била апсолутно бенигна и умјетничка као таква“, навео је Лаловић.

Он је најавио да ће прва промоција књиге „Памтим да бих постојао“ бити одржана у Фочи у септембру. 

Посљедњи текстови

Бесплатно скијање за дјецу из Фоче на скијалиштима на Јахорини и у Чајничу

Општина Фоча обезбиједила је бесплатан превоз и ски пас у Олимпијском центру „Јахорина“, те на скијалишту „Злодо“ код Чајнича, за дјецу скијаше...

Сутра пливање за Часни крст на Ћехотини и Бистрици

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи сутра ће бити први пут организовано код Градског стадиона.

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...