Насловна Култура Ноћ музеја обиљежена у Фочи

Ноћ музеја обиљежена у Фочи

32.1 C
Foča

Фото: Музеј

Музеј „Старе Херцеговине“ у Фочи бројним активностима је обиљежио Ноћ музеја. У програму су први пут учествовали и фочански малишани и ученици Основне музичке школе из Фоче.

Поред сталних поставки, Фоча у прошлости, др Ристо Јеремић, Фочански период НОБ-а, Етнографска поставка и Спомен собе Одбрамбено-отаџбинског рата, посјетиоци су могли видјети и изложбу слика Милене Шотре Гаћиновић из легата Музеја Херцеговине у Требињу, која је недавно отворена.

Ученици Основне музичке школе представили су се пригодним програмом, извођењем класичних дјела на клавиру и гитари, а најмлађи Фочаци су учествовали на сликарској радионици на платоу испред музеја, коју је водио академски сликар, Данило Ивановић.

Директорица музеја, Душка Станковић каже да се Ноћ музеја у Фочи обиљежава осми пут, а претходне двије године није организована због пандемије. „Међутим, сада смо, на сву срећу, успјели организовати ова дешавања, и обогатили смо их тако што смо укључили дјецу која су сликала испред музеја, након чега су ученици Музичке школе одржали концерт у атријуму музеја па су и једна и друга дјеца уживала. Организовали смо и видео презентацију музеја. Интересовања грађана има али можда и није на оном нивоу на коме би требало бити“, истиче Станковићева. Она је најавила проширење постојећих поставки, али и креирање нових, која су значајна за наш град.

Мисија свих музеја је да нас уче и подижу свијест о својој важности, указују на битне елементе у нашој прошлости којима се гради идентитет једног народа и простора. Сабирајући, чувајући и излажући материјал који је од важности за један народ, чувају се култура и традиција, неопходни за његов опстанак.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...