Насловна Друштво НП "Сутјеска": Обновом Хотела "Младост" до туристичке понуде и током зиме

НП “Сутјеска”: Обновом Хотела “Младост” до туристичке понуде и током зиме

8.3 C
Foča

Туристичка понуда Националног парка „Сутјеска“, због недостатка гријања, активна је само од маја до септембра, а улагањима Владе Српске у туристичке капацитете понуда ће бити проширена на свих 12 мјесеци, најавила је данас на Тјентишту министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Голићева је навела да је задужила републичку дирекцију за обнову и изградњу да уради предрачун грађевинских радова, да би се сагледало који би износ средстава био потребан да се санирају капацитети који су неопходни за нормално одвијање процеса рада.

„Јер сада због недостатка гријања и самих капацитета, Национални парк је активан од маја до почетка септембра, а желимо да ради 12 мјесеци у току годину, а да би се то омогућило потребно је улагати у објекте. Хотел „Сутјеска“ је девастиран и скоро урушен, а треба урадити и реновирање Хотела „Младост“ и бунгалова и након предрачуна информисаћемо јавност шта је потребно урадити“, рекла је Голићева.

Она је најавила и да ће први радови на обнови пута до Шћепан Поља са новим мостом преко ријеке Дрине и новом трасом до Тјентишта почети за двадесетак дана.  Раније је из Владе најављено да је одобрено 40 милиона марака за ове путне правце, тачније за рехабилитацију постојеће дионице пута Фоча-Шћепан Поље 10 милиона, а за градњу нове дионице према Тјентишту са мостом на ријеци Дрини 30 милиона марака.


„Влада Републике Српске издвојила је средства за почетну фазу 10 и 30 милиона марака. Прије него што сам дошла на Тјентиште, разговарала сам са директором Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ , који очекује да за двадесетак дана почну први радови на дионици од Фоче према Тјентишту уз мост, који би био рачвање према Шћепан Пољу и тај тендер је од 30 милиона, што грађани од Владе с правом очекују“, рекла је Голићева.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Александар Ковач каже да је крајње вријеме да се почне реновирати туристичка инфраструктура Парка.

Он је истакао да су већ у току предмјерни радови за реконструкцију Хотела „Младост“, чији ће капацитети, како је планирано, бити проширени на 200 лежајева.

„Са потпуно замијењеном инфраструктором у складу са енергетском ефикасношћу- фасада, кров, столарија, гријање, тако да омогућимо рад тог капацитета током цијеле године. Да сезона траје не 100 него 350 дана, што значи нова радна мјеста и већи финансијски ефекат, чиме би, не у потуности, али у већој мјери добили саоодрживост овог ресурса“, рекао је Ковач.Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да ће најављени радови на путним дионицама према Шћепан Пољу и мостом преко Дрине према Тјентишту много значити за стновништво овог краја.

„Парк природе „Тара“, који је Влада недавно прогласила и Национални парк „Сутјеска“ имаћемо у будућим годинама практично повезане на 15 минута. Мислим да се ради о најзначајнијем привредном и туристичком потенцијалу у овом дијелу Српске, БиХ и Европе. Овим ће се створити предусловим да читава Српска живи боље, а тим и општине Фоча и Гацко“, рекао је Вукадиновић.

Он је поздравио и најављена улагања у инфраструктуру Националног парка „Сутјеска“, оцијенивши да ће то омогућити знатно боље искоришћавање огромних потенцијала тог подручја.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је да пут Фоча-Тјентиште и даље према Гацку од животног значаја за Источну Херцеговину.

„Радови на овој најприоритетнијој дионици од Фоче до Тјентишта крећу ускоро, а такође и овај дио у општини Гацко Врба-Десивој“, рекао је Милинковић.


Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...