Насловна Друштво НП „Сутјеска“: Штрајкачи не одустају од захтјева, најављују протестну шетњу

НП „Сутјеска“: Штрајкачи не одустају од захтјева, најављују протестну шетњу

17.9 C
Foča

Радници Националног парка „Сутјеска“, који су од јуче у генералном штрајку, окупили су се у близини управне зграде како би још једном затражили испуњење захтјева и указали на тежак положај у којем се налазе. Истичу да од захтјева за исплатом неисплаћених плата неће одустати. Најављују и протестну шетњу.

Уз исплату плата за децембар 2022. године, јануар и фебруар 2023. године, плате за фебруар 2020. године, као и разлике плата од 10 и 20 одсто за јун и јул 2021. године, у Штрајкачком одбору подсјећају да радници траже и трајно рјешавање питања финансирања и функционисања Парка, те да транша коју примају од Владе Републике Српске буде довољана за бруто плате запослених или да се ова јавна установа уврсти у сyстем трезорског пословања.

Наводе да су у жељи да скрену пажњу на проблеме у којима се налазе намјеравали и да блокирају магистрални пут Фоча-Гацко.

У томе их је спријечила полиција, уз образложење да је ријеч о виталном путу за који није могуће обезбиједити алтернативу, каже предсједник Штрајкачког одбора Драгомир Дракул.

-Од наших захтјева нећемо одустати док год не буду испуњени. За понедјељак смо најавили протестну шетњу од зграде управе до ресторана „Комлен“ на Тјентишту и у току дана очекујемо да ће нам МУП Републике Српске одобрити-рекао је Дракул.

Међу радницима који већ трећи мјесец очекују исплату плате и заостала примања из ранијих година је и Марко Бурсаћ, ангажован на пословима шумарског техничара.

-Веома тешко се преживљава, пристижу рате и рачуни и у случају да добијемо само једну плату ништа не можемо да ријешимо. Доведени смо на праг егзистенције-рекао је Бурсаћ.

Док радници чекају на рјешење питања од егзистенцијалног значаја, у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске кажу да ће ресорно министарство сачекати налаз финансијске ревизије у Националном парку „Сутјеска“, који ће предочити Влади и након тога системски ријешити проблем рада ове јавне установе.

Како је ресорни министар Бојан Випотник раније изјавио медијима након налаза финансијске ревизије, Влади Српске ће предложити и санкционисање одговорних у менаџменту – и то не само смјеном, већ и подношењем кривичних пријава.

Випотник је подсјетио и да је послата финансијска инспекција која ће пречешљати финансијско пословање Националног парка „Сутјеска“ уназад 10 година, како би било установљено чија је кривица, ко није транспарентно радио и руководио овом установом.

Са намјером ресорног министра упознати су и у Штрајкачком одбору.

-Министар је упознат са захјевима радника и једним дијелом оправдава раднике, док дио кривице пребацује на менаџмент установе. Међутим, нас то ништа не занима. Немамо ништа против било кога и ту смо само да тражимо своја права и своје зарађене плате-нагласио је Дракул.

Да подржава раднике и њихове захтјеве сматра оправданим раније је изјавио и вршилац дужности директора НП „Сутјеска“ Милош Ного, који се данас није оглашавао.

У Националном парку „Сутјеска“ запослено је 105 радника. Стално запослење има њих 87, док су остали ангажовани на сезонским пословима.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.