Насловна Друштво Обиљежен Свјетски дан срца

Обиљежен Свјетски дан срца

31.1 C
Foča

Превентивним мјерењем крвног притиска и упознавањем грађана са ризицима за настанак кардиоваскуларних обољења у Фочи је обиљежен Свјетски дан срца. Више физичке активности, правилна исхрана и смањење стреса неке су од препорука љекара за очување здравља.

Истакнуто је да су кардиоваскуларне болести и даље најчешћи узрок смртности у свијету, од којих нису поштеђени како стари, тако и млади људи.

Међу грађанима који су превентивну акцију искористили да провјере здравствено стање је пензионерка Цвијета Мргуд.

-Након шетње свратила сам да провјерим крвни притисак и љекари кажу да ми је ко у дјевојке, 130 са 70. Супруг ми има срчаних проблема, па уз њега и ја редовно контролишем здравље-рекла је Мргудова.

Акцији фочанског Дома здравља, професора и студената Медицинског факултета у Фочи одазвали су се  углавном људи старије животне доби, који користе терапију због повишеног крвног притиска.

-Већина присутних били су старији од 65 година и до сад им је уз терапију добро изрегулисан крвни притисак. Нисмо примијетили да неко има повишене вриједности, да иду преко 140 са 90-рекла је специјалиста хигијене са медицинском екологијом Медицинског факултета у Фочи Маја Вуковић.

Обиљежавање Свјетског дана срца у Фочи наставља се у Центру за културу и информисање, предавањем о ризико-факторима и начинима контроле кардиоваскуларних болести.

Посљедњи текстови

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана против...

Остаци десетак градова на подручју Фоче – свједоци моћи херцега од Светог Саве

Насловна фотографија: Остаци града Тођевца у кањону Хрчавке, слику уступио Музеј Старе Херцеговине Остаци десетак средњовјековних градова на подручју...

Тодовићева језичка ризница

            Из штампе је изашла 15. књига хроничара фочанског краја, Миленка Миша Тодовића, „Ономастика и топонимија Заврши код Фоче“.

Шаровић у Фочи: Ова регија заслужује боље путеве

Улагање у путну инфраструктуру и хидропотенцијал и стварање бољих услова за живот грађана међу главним циљевима су  програма Српске демократске странке, истакао...

Љепота исклесана у камену

У галерији Музеја „Старе Херцеговине“ синоћ је отворена изложба скулптура и цртежа Петра Хрануелија, умјетника из Загреба.                 Изложене...