Насловна Култура „Огледала“ на поклон фочанској библиотеци

„Огледала“ на поклон фочанској библиотеци

37.6 C
Foča

Професор социологије у Математичкој гимназији у Београду, Радивоје Благојевић, поклонио је Српској централној библиотеци „Просвјета“ у Фочи значајан број примјерака часописа ученика и професора средњих београдских школа „Огледало“.

Благојевић, који је рођен у Фочи, а живи и ради годинама у Београду, покретач је и главни уредник „Огледала“- у којем своје приче, пјесме и есеје објављују, не само ђаци и наставници из Србије, већ из цијелог региона, међу којима је и Република Српска.

Међу објављеним радовима у „Огледалу“ нашли су се и радови ученика Средњошколског центра и Богословије Светог Петра Дабробосанског из Фоче.

Часопис је, према Благојевићевим ријечима, намијењен средњошколцима, свим љубитељима науке, писане ријечи и свима који воле да читају како би боље писали.

Поклон часописа фочанској библиотеци за Благојевића представља поклон његовом родном крају.

Увјерен је да ће се и млади и старији Фочаци детаљније упознати са садржајима у часопису које заједно реализују професори и ђаци из двјесто школа у региону, те у бар једном од седамнаест издања „Огледала“ пронаћи свој одраз.

Занимљивост ће сигурно пронаћи у петнаестом броју часописа. Наиме, на страницама тог издања објављен је списак од 200 најуспјешнијих школа у 2020.години у којима уче или раде сарадници „Огледала“. Ранг-листа сачињена је на основу међународних конкурса које часопис организује и међу њима, као најзначајније истиче надметања у писању пјесама, кратких прича и есеја. На рангирање школа утицали су и број награђених и похваљених радова ученика и професора из области ликовног, филмског стваралаштва, фотографије… Тако се на 20.мјесту листе нашла Богословија Светог Петра Дабробосанског, док је фочански Средњошколски центар на 82.мјесту.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...