Насловна Култура „Огледала“ на поклон фочанској библиотеци

„Огледала“ на поклон фочанској библиотеци

21.1 C
Foča

Професор социологије у Математичкој гимназији у Београду, Радивоје Благојевић, поклонио је Српској централној библиотеци „Просвјета“ у Фочи значајан број примјерака часописа ученика и професора средњих београдских школа „Огледало“.

Благојевић, који је рођен у Фочи, а живи и ради годинама у Београду, покретач је и главни уредник „Огледала“- у којем своје приче, пјесме и есеје објављују, не само ђаци и наставници из Србије, већ из цијелог региона, међу којима је и Република Српска.

Међу објављеним радовима у „Огледалу“ нашли су се и радови ученика Средњошколског центра и Богословије Светог Петра Дабробосанског из Фоче.

Часопис је, према Благојевићевим ријечима, намијењен средњошколцима, свим љубитељима науке, писане ријечи и свима који воле да читају како би боље писали.

Поклон часописа фочанској библиотеци за Благојевића представља поклон његовом родном крају.

Увјерен је да ће се и млади и старији Фочаци детаљније упознати са садржајима у часопису које заједно реализују професори и ђаци из двјесто школа у региону, те у бар једном од седамнаест издања „Огледала“ пронаћи свој одраз.

Занимљивост ће сигурно пронаћи у петнаестом броју часописа. Наиме, на страницама тог издања објављен је списак од 200 најуспјешнијих школа у 2020.години у којима уче или раде сарадници „Огледала“. Ранг-листа сачињена је на основу међународних конкурса које часопис организује и међу њима, као најзначајније истиче надметања у писању пјесама, кратких прича и есеја. На рангирање школа утицали су и број награђених и похваљених радова ученика и професора из области ликовног, филмског стваралаштва, фотографије… Тако се на 20.мјесту листе нашла Богословија Светог Петра Дабробосанског, док је фочански Средњошколски центар на 82.мјесту.

Посљедњи текстови

Тодовићева језичка ризница

            Из штампе је изашла 15. књига хроничара фочанског краја, Миленка Миша Тодовића, „Ономастика и топонимија Заврши код Фоче“.

Шаровић у Фочи: Ова регија заслужује боље путеве

Улагање у путну инфраструктуру и хидропотенцијал и стварање бољих услова за живот грађана међу главним циљевима су  програма Српске демократске странке, истакао...

Љепота исклесана у камену

У галерији Музеја „Старе Херцеговине“ синоћ је отворена изложба скулптура и цртежа Петра Хрануелија, умјетника из Загреба.                 Изложене...

Слава цркве у Јабуци

У Јабуци ће у петак, 19. августа бити прослављена крсна слава цркве Преображења Господњег. Од 9 часова биће служена света литургија, а...

Цијела Фоча у недјељу без струје

            Цијело подручје општине Фоча у недјељу ће бити без струје од 7 до 13 часова, саопштено је из фочанске Електродистрибуције.