Насловна Култура Одиграна представа „Идентитлук“

Одиграна представа „Идентитлук“

13.9 C
Foča

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног позоришта и Хрватског народног казалишта из Мостара.

У овој сатири, насталој према мотивима збирке есеја Амина Малуфа „У име идентитета“, пропитују се идентитети и њихово плитко схватање у нашем друштву, те отварају питања која подстичу размишљање о властитом идентитету.

Прича прати осам учесника семинара који има за циљ да, кроз примјер Малуфовог дјела, утиче на помирење народа који живе у Босни и Херцеговини, што изазива нове сукобе.

Улогу једног од учесника семинара Ненада Ковачевића који не зна зашто обожава Југославију, али обилази сличне семинаре и добро живи од приче о Југославији, тумачи глумац Хрватског народног казалишта из Мостара Иво Крешић.

-Препоручујем свима да размисле шта им је битно. Према мом мишљењу идентитет је вишеслојна ствар, као што Амин Малуф лијепо каже у својој књизи „У име идентитета“. Глумци у представи су коаутори текста заједно са Драганом Комадином и сви смо имали узбудљив процес размишљања о идентитету. Хтјели смо да направимо једну представу која би публици могла да буде занимљива. Након петнаестак играња испоставило се да је то тако и да је идентитет који нам је на почетку представљао терет на крају постао занимљив за размишљање-рекао је Крешић.

Пред фочанском публиком, уз Ива Крешића наступили су Ајла Хамзић, Фатима Казазић Обад, Амела Кресо, Јелена Кордић Курдет, Недим Малкочевић, Дражен Павловић и Иван Скоко. 

Позоришни комад „Идентитлук“ рађен је под покровитељством Међународне организације за миграције и вишеструко је награђиван на позоришним фестивалима.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...