Насловна Култура Одржано поетско вече посвећено пјеснику Луки Цицмилу

Одржано поетско вече посвећено пјеснику Луки Цицмилу

37.6 C
Foča

У Центру за културу и информисање синоћ је одржано поетско вече “Сјећање на Луку Цицмила”. Присутни су се присјетили живота и дјела професора Цицмила који је преминуо 15.марта 2019. године.

О његовој поезији говорили су Раде Лаловић, Радисав Машић и Владимир Пантовић, а своје стихове говорили су фочански пјесници Бранимир Бато Радовић, Ранко Савић, Петар Ашкраба-Загорски, Велимир Пајовић, те млада фочанска пјесникиња, Марина Вуковић.

“Лука Цицмил је један од најзначајнијих фочанских пјесника откако се у нашем крају пишу и објављују пјесме. Његова језгровитост је основна карактеристика те поезије, слике су живе и остављају снажан утисак на читаоца. Најчешћи мотиви су пивски крај, тамошњи горштаци и њихове навике и судбине, али ни патриотизам и љубав нису ријетке теме Цицмилових пјесама”, рекао је Владимир Пантовић, директор ЦКИ.

Лука Цицмил је објавио десет збирки пјесама, објављивао је у бројним часописима, велики број књижевних критика, приказа и рецензија остало је иза њега, а био је члан неколико удружења књижевника у Српској и Црној Гори.

“Наша замисао је да очувамо сјећање на нашег драгог професора, који је успјешно извео бројне генерације ђака, на великог човјека и врсног пјесника. Настојаћемо да сваке године, отприлике на годишњицу његове смрти, у марту, организујемо сличне догађаје, а постоји и један његов необјављен рукопис, па ћемо се постарати да до сљедећег сусрета и он буде објављен”, рекао је Пантовић. 

Иначе, највећи број Цицмилових дјела објавио је Центар за културу и информисање, који је, заједно са СПКД “Просвјета”, био организатор поетске вечери.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...