Насловна Друштво Одржано предавање о превенцији ковида 19

Одржано предавање о превенцији ковида 19

10.2 C
Foča

„Најновије смјернице за превенцију ковида 19“ назив је предавања које су у Фочи одржале инфектолог Јелена Фиреску Говедарица и патолог Мирјана Ћук. Грађанима су представљена досадашња сазнања и исуства с вирусом корона, те значај вакцинације против ковида 19.

Истакнуто је да се вирус корона константно мијења и да са сваком мутацијом долази до нове клиничке слике пацијената. Зараза се и даље шири кихањем, кашљањем и блиским контактом, док се први симптоми болести јављају у периоду од два до 14 дана.

Стручњаци наглашавају, у борби против опаке болести најважније је превентивно дјеловање. Вакцинација је на првом мјесту.

-Досадашње искуство у медицини каже да је вакцинација број један у превенцији и сузбијању свих заразних болести. Када се појавио ковид 19 видјели смо да су сви научници прво кренули у тражење рјешења у виду вакцине. Наравно, упоредо с тим траже се лијекови. Вакцине су биле приоритет и оне су одобрене и доступне на нашем подручју-рекла је патолог Мирјана Ћук.

Она је истакла да је главна препорука струке да се људи вакцинишу како би се створио колективни имунитет на болест.

-Још нико није сигуран да ли ће колективни имунитет бити довољан да се на основу вакцинације заустави ширење вируса. То је препорука науке и оно што је евидентно јесте да у земљама гдје постоји велики проценат вакцинисаних имамо снижену стопу смртности и тешких облика обољења-каже Ћук.

Са скупа је поручено да је вакцина једно од највећих достигнућа медицине, чијом примјеном је спасено више људи него било којом другом медицинском интервенцијом у историји.

-Вакцинација је веома битна будући да смо и раније имали заразне болести које смо спријечили вакцином. Рецимо бјеснило је једина болест у медицини гдје је стоодстотна смртност и познато је колико нам је вакцина помогла да не добијемо бјеснило. Ту су и друге вакцине као што су против малих богиња, заушки и осталих болести. На исти начин може да помогне и вакцина против ковида 19. Ако добијемо болест клиничка слика ће бити много блажа, лакше ћемо преболити и нећемо завршити у болници на респиратору-истакла је инфектолог Јелена Фиреску Говедарица.

Предавање је организовао Актив жена ОО ДНС-а Фоча.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске до сада је у Српској потврђено 91.325 случајева вируса корона. Преминуло је укупно 5.309 особа код којих је потврђена зараза.

Од фебруара ове године, када је почео процес имунизације, у Републици Српској вакцинисана су 508.794 лица.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...