Насловна Друштво Одржано предавање о превенцији ковида 19

Одржано предавање о превенцији ковида 19

11.6 C
Foča

„Најновије смјернице за превенцију ковида 19“ назив је предавања које су у Фочи одржале инфектолог Јелена Фиреску Говедарица и патолог Мирјана Ћук. Грађанима су представљена досадашња сазнања и исуства с вирусом корона, те значај вакцинације против ковида 19.

Истакнуто је да се вирус корона константно мијења и да са сваком мутацијом долази до нове клиничке слике пацијената. Зараза се и даље шири кихањем, кашљањем и блиским контактом, док се први симптоми болести јављају у периоду од два до 14 дана.

Стручњаци наглашавају, у борби против опаке болести најважније је превентивно дјеловање. Вакцинација је на првом мјесту.

-Досадашње искуство у медицини каже да је вакцинација број један у превенцији и сузбијању свих заразних болести. Када се појавио ковид 19 видјели смо да су сви научници прво кренули у тражење рјешења у виду вакцине. Наравно, упоредо с тим траже се лијекови. Вакцине су биле приоритет и оне су одобрене и доступне на нашем подручју-рекла је патолог Мирјана Ћук.

Она је истакла да је главна препорука струке да се људи вакцинишу како би се створио колективни имунитет на болест.

-Још нико није сигуран да ли ће колективни имунитет бити довољан да се на основу вакцинације заустави ширење вируса. То је препорука науке и оно што је евидентно јесте да у земљама гдје постоји велики проценат вакцинисаних имамо снижену стопу смртности и тешких облика обољења-каже Ћук.

Са скупа је поручено да је вакцина једно од највећих достигнућа медицине, чијом примјеном је спасено више људи него било којом другом медицинском интервенцијом у историји.

-Вакцинација је веома битна будући да смо и раније имали заразне болести које смо спријечили вакцином. Рецимо бјеснило је једина болест у медицини гдје је стоодстотна смртност и познато је колико нам је вакцина помогла да не добијемо бјеснило. Ту су и друге вакцине као што су против малих богиња, заушки и осталих болести. На исти начин може да помогне и вакцина против ковида 19. Ако добијемо болест клиничка слика ће бити много блажа, лакше ћемо преболити и нећемо завршити у болници на респиратору-истакла је инфектолог Јелена Фиреску Говедарица.

Предавање је организовао Актив жена ОО ДНС-а Фоча.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске до сада је у Српској потврђено 91.325 случајева вируса корона. Преминуло је укупно 5.309 особа код којих је потврђена зараза.

Од фебруара ове године, када је почео процес имунизације, у Републици Српској вакцинисана су 508.794 лица.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...