Насловна Друштво Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

25 C
Foča

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Под слоганом „Сачувајмо ријеке Фоче“, еколошки активисти још једном су се успротивили градњи три електране на сливу Бјелаве, лијеве притоке Дрине, истичући да концесионар предузеће „Србињепутеви“ из Фоче на овај начин уништава природну средину, а да истовремено не поштује  законске прописе и да није ријешило имовинско-правне односе са власницима парцела.

Протестанти су затражили да се зауставе сви радови у овом сливу, да се водотокови врате у првобитно стање, да се укине дозвола за геолошка истраживања на Бјелави и Малој Бјелави, за коју наводе да је издата упркос неријешеним имовинско-правним односима, док се на Великој Бјелави, како тврде, радови изводе без концесије и изван области обухваћене дозволом о геолошким истраживањима.

Члан Удружења „Бјелава“ Јован Дракул подсјетио је да је све почело још у марту, у вријеме пандемије и полицијског часа, када је инвеститор пробијањем пута уз ријеку посјекао, према процјенама мјештана, више од 3.000 кубика шуме.

Он је навео да су се обраћали на више адреса надлежним институцијама, те да је прва дозвола издата 29. априла, док је инспектор изашао дан касније и констатовао да се геолошка истраживања изводе по пропису.

„Морамо нагласити да је елементарна ствар за добијање дозволе за геолошка истраживање да се ријеше имовинско-правни односи, а у овом случају није ријешено више имовинско-правних односа, гдје је узурпирано земљиште више људи. Нико их није контактирао нити понудио откуп земље, на основу чега можемо констатовати да геолошка истраживања немају основу“, рекао је Дракул.

Он је нагаслио да су концесије дате за двије електране на Малој Бјелави и Бјелави, док је електрана на Великој Бјелави добила негативно мишљење надлежних институција, али да се упркос томе радови одвијају и на тој ријеци без икакве дозволе.

„Водоводни инспектор је 14. јула излазио на терен и наредио забрану даљих радова на току Мале Бјелаве и Бјелаве, а ми смо тражили излазак и на Велику Бјелаву. Инспектор је уопште није констатовао, као да не постоји, немогуће да то није примијетио“, рекао је Дракул.

Он је додао да је додатни разлог за заустављање радова постојање воденице коју је Завод за заштиту споменика Српске заштитио као културно добро, те да у њеном окружењу не смије да дође до било каквих радова.

Власник једног од имања у сливу Бјелаве Суљо Хасанбеговић каже да му је узурпирано и уништено више дунума ливада и шуме.

„Ни са ким од нас Хасанбеговића инвеститор није направио никакав контакт. Узурпирано ми је три четири дунума ливада и околне шуме, која је такође наша. Наша имовина је на том дијелу са обје стране ријеке, ту је чак промијенио ток ријеке у дужини од око 100 метара, комплетно је уништио. Није ми јасно да неко може тако нешто да направи, а да никога не пита“, рекао је Хасанбгеовић.

Мјештанин Милош Вујичић наводи да је угрожен опстанак око 200 до 300 породица које живе уз ријеку Бјелаву.

„Када нестане ријеке, на шта ће личити село, остаћемо без воде која је извор живота“, рекао је Вујичић.

Подршку протестантима пружио је и Драган Булајић који се већ пет деценија бави градњом електрана.

Он је истакао да се при градњи малих електрана не поштују основни принципи Конвенције о екологији која је потписана са Европском комисијом.

„Инвеститори из Конвенције прихватају само оно што њима одговара. Не поштују еколошке стандарде, али ни људско право да се локално становништво пита да ли се слаже да се нешто прави. Ако постоји једно биће које је против, не треба градити“, каже Булајић.

Он је додао да електране не треба да раде у вријеме малих водостаја.

„Инвеститор ће новац вратити тиме што ће повећати инсталацију и са повећаном инасталацијом он технолошки неће моћи радити у вријеме малих вода. Држава мора направити систем који ће обезбиједити градњу оваквих објеката према свјетским стандардима. У овом моменту је најбоље засутавити ово све , сјести и договорити на који начин се могу градити енергетски објекти“, рекао је Булајић.

Власник предузећа „Србињепутеви“ Гордан Павловић није желио ништа да коментарише за медије у вези са градњом електрана и протестима грађана.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у Фочи Менсуд Јахић каже да је надлежност за издавање свих дозвола на републичком нивоу, док општина даје мишљење које није обавезујуће.

Он је навео да је, имајући у виду незадовољство грађана и цијенећи ову проблемтику , начелник општине Радисав Машић донио одлуку да се формира комисија која ће идуће седмице изаћи на лице мјеста и утврдити чињенично стање са тендецијом да се обуставе све активности на градњи и на припремним радовима на хидроцентралама, све до добијања ставова надлежних републичких органа.

„Преузимамо обавезу да утврдимо шта се дешава, да успоставимо конатакте са републичким органима и донесемо одуку у домену наших овлаштења“, рекао је Јахић.

Протестанти су истакли да је њихову петицију за заустављање градње малих електрана на Бјелави потписало више од 3.000 Фочака.

Поручили су да ће наставити да се боре за ријеке Фоче, а најавили су да ће  на наредној сједници Скупштине општине Фоча одборници разматрати ову проблематику.

Одговор Републичке управе за инспекцијске послове

Из републичке управе за инспекцијске послове, у допису упућеном медијима, речено је да су инспекције у више наврата излазиле на слив ријеке Бјелаве и контролисале радове који спадају у геолошка истраживања за шта инвеститор посједује рјешење Министарства енергетике и рударства Српске.

Инспекција је констатовала да радови на изградњи електрана нису почели, већ да је инвеститор вршио пробијање приступних путева до локација на којима ће се вршити геолошка испитивања, да би водни инспектор 17. јула утврдио да је инвеститор извршио и земљане радове, односно изградио насип којим је промијењен водоток Бјелаве, што је образложио потребом да се измијени главни пројекат за изградњу електрана „Бјелава“ и „Мала Бјелава“.

Водни иснпектор је наложио инвеститору да обустави извођење радова на водотоцима Бјелава и Мала Бјелава до прибављања водне сагласности за електране МХЕ „Бјелава“ и МХЕ „Мала Бјелава“.

Републички шумарски инспектор утврдио је да је извршена сјеча шуме на траси приступних путева, а до момента инспекцијске контриоле Министарство шумарства није дало сагласност инвеститору за промјену намјене шумског земљишта, за шта је он раније поднио захтјев.

Инспектор је наложио Шумском газдинству „Маглић“ да изврши детаљан преглед шусмког одјела и евидентира пањеве бесправно посјечених стабала, а Полицијској управи Фоча је достављена информација о утврђеном чињеничном стању ради утврђивања постојања евентуалне кривичне одговорност.

ШГ „Маглић“ је упутило обавјештење „Србињепутевима“ да обустави све радове на изградњи приступних путева који пролазе кроз парцеле у власништву Републике СРпске, а којим газдује ШГ „Маглић“, те да се посјечена дрвна маса стави на располагање Шумском газдинству.

Последњи текстови

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Општина Фоча:Исплаћене двије студентске стипендије

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...

Дио насеља Брод на Дрини сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже у насељу Брод на Дрини, сутра ће у периоду од 09.00 до 15.00 часова, без струје бити потрошачи...