Насловна Друштво Од сјече шуме највише средстава за локалне путеве

Од сјече шуме највише средстава за локалне путеве

8.3 C
Foča

По основу продаје шумских сортимената у прошлој години, Општина је реализовала близу 620,5 хиљада марака.

Највише средстава, и то 395.500 марака утрошено је за одржавање објеката друмског саобраћаја и других грађевинских објеката.

За зимско одржавање путева утрошено је 55.000 марака, од планираних 50 хиљада, док је за асфалтирање локалних путева утрошено 130.000, од предвиђених 103 хиљаде марака.

Највише средстава је утрошено за санацију локалних и некатегорисаних путева у мјесним заједницама. Поправљани су путеви у Јошаници, Поповом мосту, Годијену, Челиковом Пољу, Козјој Луци, Кратинама, Јелечу, Драгочави, Рјечици, Мештревцу, Челебићима, Заваиту, Избишну и Броду, а за те послове плаћено је 265.000 марака, колико је и планирано. Нису реализовани планови електрификације у Кратинама, рјешавања оборинских вода у Улици војводе Путника, и расвјете спортског игралишта у Миљевини, која је завршена из других извора, док је за непредвиђене радове умјесто планираних 1.870 потрошено скоро 84.000 марака.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове, Ранко Поповић, ту ставку је образложио бројним захтјевима, па је Општина морала интервенисати на санацији путева, пропуста и клизишта.

Због израде техничке документације, у 2020. години нису реализована средства од 70.000 марака за санацију путне комуникације у Лазареву, а средства од 61.670 марака, планирана за ту намјену у прошлој години, такође су остала неутрошена.

Одборник СДС-а, Огњен Бодирога је, прије свега, нагласио да се премало средстава убире од сјеч м ,е шуме на подручју Фоче, а да је за то крива увезаност инспекција и оних који експлоатишу шуму. Такође, навео је да се без потребе расипа ионако мали новац из те ставке на финансирање санације путева у мјесним заједницама одакле се не извлачи шума, умјесто да се усмјери на поправку путева у Челебићима и Мештревцу, одакле се извезе највећи дио шумских сортимената.

            Његов колега, Милорад Костић је замјерио да се радови на санацији путева, који се финансирају из ове ставке,  изводе неквалитетно, али да је једна од највећих нејасноћа, ипак, ставка непредвиђених радова, која је увећана за 40 пута, те да нико нема увид у то повећање и потрошњу.

            Одборници су извјештај о утрошку намјенских средстава од накнаде по основу продаје шуме у прошлој години усвојили са 15 гласова, а 5 је било уздржано.

Усвојен је и извјештај о реализацији програма утрошка намјенских средстава од водних накнада за прошлу годину у износу од 74.109 КМ, од планираних 100.000 КМ.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...