Насловна Друштво Озваничен почетак градње три хидроелектране на Бистрици

Озваничен почетак градње три хидроелектране на Бистрици

-4.4 C
Foča

У Фочи је данас у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, више министара и представника Амбасаде Кине у БиХ, озваничен почетак радова на изградњи енергетског система Хидроелектране Бистрица, који ће се састојати од три степенасто распоређене електране Б1, Б2а и Б3.

Хидроелектане се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а свака ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Укупна инсталисана снага овог система је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Цијена изведбеног уговора је 103 милиона евра, а инвеститори су предузеће Хидроелектране Бистрица и предузеће Хидроелектране на Дрини, које је већински власник.

Новчану подршку пружиће и “Електропривреда Републике Српске”.


Извођач радова је Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг – АВИК.

Предвиђено је да све три хидроелектране на ријеци Бистрици код Фоче на мрежи буду најкасније за четири године.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се иде ка тома да Српска у наредном периоду буде препозната као енергетски лидер на овим просторима.

“Ми тај статус желимо, желимо да идемо још брже у тај развој и видимо ту шансу Републике Српске, управо у чистој, зеленој, еколошкој енергији. Тиме ћемо направити бенефите за све грађане Републике Српске у финансијском дијелу, али и да значајно дамо допринос очувању животне средине”, рекао је Вишковић.

Он је предложио менаџменту Хидроелекране Бистрица да у будућности објекте Бистрица Б1, Б2а и Б3 назове по великанима Николи Тесли, Михајлу Пупину и Милутину Миланковићу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је почетак изградње хидроелектране “Бистрица” у Фочи диван дар уз 30. рођендан Републике Српске.

Према његовим ријечима, огромну важност у овом пројекту имају матично предузеће “Електропривреда Републике Српске” и Хидроелектране на Дрини.

Он је навео да је у Српској већ започела или се припрема изградња енергетских објеката на подручју источне и Старе Херцеговине у вриједности већој од двије милијарде КМ, чија ће изградња бити завршена у наредних шест година.

Према ријечима Ђокића, општина Фоча тренутно има два енергетска објекта вриједности преко 700 милиона КМ, што се никада у историји Фоче није десило да се за само неколико година у њу инвестира толико новца.

Вршилац дужности директора Хидроелектрана Бистрица Дејан Павловић истакао је да ће будући систем од три електране ојачати фочански крај и донијети бољи животни стандард у овој локалној заједници и цијелој Републици Српској.

Павловић је нагалио да је веома важно за мјештане Миљевине да ће градњом ових електрана бити ријешен проблем изливања Бистрице у том насељу.

„Већ у августу, када ријека буде имала најмањи водостај, кренућемо у рјешавање проблема поплава и то ће сигурно у наредној години бити ријешено“, рекао је Павловић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да је градња хидроелектрана на ријеци Бистрици од изузетног значаја за цјелокупан развој општине Фоча.

„Ово је уз Хидроенегетски систем „Горња Дрина“ још једна веома битна инвестиција за нашу општину, која ће допринијети развоју локалне заједнице, како у смисли отварања нових радних мјеста, тако и сливањем новца у општински буџет. Та средства ће се искористити за развој туризма, пољопривреде и саме привреде, а Фоча има огроман потенцијал, нарочито за развој туризма“, навео је Вукадиновић.

Он је изразио очекивање да ће уз изградњу нових енергетских капацитета, бити обновљена и путна инфраструктура на подручју ове општине.

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...