Насловна Друштво Омбудсман за дјецу: Предшколске установе да дјеци приступе са повећаном пажњом

Омбудсман за дјецу: Предшколске установе да дјеци приступе са повећаном пажњом

8.9 C
Foča

Поводом почетка рада дјечијих вртића, након паузе узроковане мјерама заштите од вируса корона, саопштењем се огласила омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић.

У саопштењу се наводи:

Након двомјесечне паузе, у склопу ублажавања мјера уведених током пандемије коронавирусом, али уз бројне епидемиолошке мјере дјеца се враћају у предшколске установе.

Током двомјесечне изолације дјечији свакодневни живот се промијенио. Дјеца су већином боравила у породичном амбијенту, без дружења и игре са вршњацима, искључиво упућена на своје родитеље, браћу и сестре, и без подстицајно развојног социјалног контакта.

Сада, када нам се дјеца постепено враћају у вртиће, веома је важно са психолошко социјалног аспекта да стручно особље предшколских установа са повећаном пажњом приступи дјеци након двомјесечне паузе и да им, на њима разумљив начин објасни новонасталу ситуацију, са максималним напорима да се спријечи сваки додатни стрес код дјеце, и без додатних оптерећења и несигурности.

 Повратак дјеце у вртиће ( 11.5.2020.године) отвара бројна питања, прије свега јесу ли створене све претпоставке за очување здравља дјеце.

 ЈЗУ Институт за јавно здавство Републике Српске објавио је Упутство за постепено ублажавање мјера које се односи на предшколске установе, а које је предходило повратку дјеце у вртиће.

Овим Упутством јасно је прописан цијели низ свеобухватних мјера, којима се између осталог захтијева да се осигурају потребни услови за провођење мјера из Упутства, да се мјере потпуно и досљедно примјенују, већа одговорност свих субјеката заштите, управе и запослених у васпитно образовним установама, ресорног министарства, надлежних служби локалне заједнице, али и родитеља, стални надзор и контролу у провођењу мјера, те адекватну реакцију према онима који мјере не буду проводили у континуитету све док Упутство буде на снази.

Цијели низ мјера прописаних Упутством су и нова правила понашања – промјене код доласка у вртић, боравак у установи до одласка из установе, за која ће дјеца требати времена да их прихвате, а одрасли и вријеме и стрпљење да се дјеца навикну на промијењене околности.

Омбудсман за дјецу подсјећа све предшколске установе да досљедно и са повећаним степеном одговорности примјењују све мјере из Упутства , а од надлежних установа и служби оправдано се очекује стална и квалитетна контрола.

Јер, здравље дјеце је најважније и оно мора бити приоритет, стоји у саопштењу омбудсмана за дјецу Републике Српске Драгице Радовић.

Последњи текстови

Састанак извршног комитета СНСД-а у Фочи- Додик: Србија прихватила заједничку градњу “Бук Бијеле”

У Фочи је днас одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководством општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке...

Универзитетска болница Фоча-стратешки интерес Републике Српске

У Универзитетској болници Фоча озваничен је почетак рада поликлинике, са више од двадесет специјалистичких амбуланти и савременом опремом, који је дио великог...

Економски факултет Пале уписује нову генерацију студената

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву на трагу традиције коју баштини од 1952. године и оснивања Економског факултета у Сарајеву, више од...

Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радисавом Машићем, изразио задовољство начином на...

Облачно уз кишу са грмљавином

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће прије подне бити претежно облачно са сунчаним интервалима, а око подне очекује се киша,...