Насловна Друштво ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

16.8 C
Foča

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна скупштинска већина поиграва са природним потенцијалима и грађанима Српске.

У саопштењу достављеном медијима фочански СДС наводи да су клубови посланика СНСД-а и Демоса имали приједлоге о изгласавању мораторијума на изградњу малих хидроцентрала иако су министри из њихових странка у тренутном и претходним сазивима Владе доносили одлуке о издавању концесија за изградњу истих.

-Лицемјерно поигравање са јавности Српске пред локалне изборе још једном показује да владајућа елита искључиво мисли на властите интересе. Свима је познато да мини хидроцентрале граде дјеца високих функционера власти Српске-наводи се у саопштењу.

Истиче се да су странке скупштинске већине показале јучерашњим гласањем да се поигравају са народом, јер су лицемјерно изнијели приједлоге око којих су се са коалиционим партнерима раније договорили да се не усвоје, како би се појединци блиски власти наставили богатити на рачун малих хидроцентрала, а у очима јавности представили као заштитници јавног интереса.

-Ефекти малих хидроцентрала: финансијска добит за државу, запошљавање радне снаге и утицај на побољшање енергетског система, равни су нули. Са друге стране инвеститори, корисници су подстицаја који се додјељује од новца грађана Републике Српске, јер сви ми уз рачуне за струју плаћамо накнаду за обновљиве изворе енергије, а тај новац дијелом иде у џепове инвеститора-наводе у СДС-у.

Сматрају да се велики криминал дешава у процесу додјеле концесија за МХЕ јер је, како наводе, владајући СНСД неколико пута препродавао концесионе уговоре, што је омогућило, дјеци, кумовима и пријатељима људи из власти да се богате.

-Сматрамо да је изградња МХЕ промашена инвестиција која доноси више штете него користи, уништавајући ријеке за сва времена. То доводи до озбиљних посљедица, као што су поремећај у функционисању флоре и фауне тог краја, режима подземних вода и ерозије земљишта-додаје се у саопштењу.

Из фочанског СДС-а поручују да је народ Фоче на путу да оствари бриљантну побједу и забрани изградњу МХЕ на Бјелави, упркос ћутању начелника Општине Фоча и представника Шумског газдинства „Маглић“ и Полицијске управе Фоча.  

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....