Насловна Друштво Општина и УСАИД обезбиједили самозапошљавање за осам Фочанки

Општина и УСАИД обезбиједили самозапошљавање за осам Фочанки

32.1 C
Foča

Пет Фочанки добило је данас рјешења, са уплатом прве транше средстава, о одобреној помоћи општине Фоча и Америчке агенције за међународни развој УСАИД за покретање приватног бизниса у оквиру програма подршке женама из маргиналних група, којим је, са претходне три, подржано укупно осам жена у овој локалној заједници.

У општини су навели да су програмом обухваћене незапослене жене са инвалидитетом, мајке дјеце са инвалидитетом, жене са села и из вишечланих породица, а дјелатности у којима ће покренути бизнис су из области пољопривреде, кућне радиности, дизајна, услужних и занатских дјелатности.

Укупна вриједност пројекта је 40.000 КМ, а општина и УСАИД су учествовали равноправно са по 20.000 КМ.

Одабрани корисници добиће по 5.000 КМ, колико им је потребно да годину дана уплаћују радни стаж, а уз новчану помоћ могу рачунати и на стручну подршку у оснивању и развоју бизниса.

Бранка Лаковић /55/ без посла је остала прије двије године, када је затворена пекара у којој је радила, а прошле године је прошла курс обуке за шивење, који је, такође, организовала локална управа.

Тада је добила шиваћу машину, а сада и почетни капитал за покретање посла.

“Све је ово ново за мене. Надам се да ћу се добро снаћи и да ће ми успјети да овај посао и заживи”, рекла је Лаковићева.

Претходно су, у октобру прошле године, рјешења добиле три кориснице овог програма.

Фоча је једна од девет општина у БиХ које учествују у програму подршке женама из маргиналних група, који се реализује у сарадњи са Институтом за равој младих КУЛТ.

Посљедњи текстови

Почиње школа пливања, у току упис

На базенима Аква парка „Ушће“ у понедјељак, 11. јула, почиње школа пливања за дјецу узраста од пет до седам година.

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...