Насловна Друштво Општина продаје земљиште и бира инвеститора за градњу студентског комплекса

Општина продаје земљиште и бира инвеститора за градњу студентског комплекса

8.3 C
Foča

Инвеститор из Индије има намјеру да у Фочи гради објекат за смјештај страних студената Медицинског факултета и уз њега дом за старија лица, као наставну базу студентима задравствене његе, а локални парламент данас је усвојио одлуку којом ће то бити омогућено- њему или неком другом потенцијалном инвеститору уколико се јави са повољнијом понудом.

Одлука о начину и условима продаје општинског земљишта и избора инвеститора за изградњу објекта „Дома за старија лица Фоча“ и других смјештајних капацитета усвојена је једногласно.

Општинска парцела, површине 1.097 метара квадратних, која ће се продавати лицитацијом, а за коју је овлашћени судски вјештак утврдио почетну продајну цијену од 156.150 КМ, налази се у Студентској улици у близини Медицинског факултета, тачније уз локални пут који од факултета води према Јошаници.

За објекат зграде Дома за старија лица Фоча и других смјештајних капацитета прибављено је стручно мишљење и урађени су урбанистичко-технички услови, док је обавеза инвеститора да прибави главни пројекат, грађевинску дозволу и плати прописане ренте и накнаде, наведено је између осталог у одлуци.

Начелник општине Милан Вукадиновић појаснио је да је инвеститор из Индије, који у Фочу доводи студенте из те земље на одсјек медицине на енглеском језику, а у будућности и на одсјек здравствене његе, изразио спремност и жељу да гради капацитете за смјештај тих студената.

У склопу тог комплекса, намјерава да направи и наставну базу у виду дома за старија лица, а од више локација које му је општина понудила, инвеститор је изразио жељу да купи парцелу у близини Факултета.

Скупштина је усвојила и измјене и допуне одлуке о продаји општинског земљишта и избору инвеститора за изградњу стамбене зграде за младе брачне парове, јер је у међувремену Влада Српске донијела одлуку да са 800 хиљада марака подржи тај пројекат.

За куповину станова по цијени повољнијој од тржишне за сада се пријавило 40 младих брачних парова.

То ће, уз субвенцију Владе, навели су из локалне управе, бити добар мотив потенцијалним инвеститорима да се одлуче за градњу по цијени од 1.350 КМ за квадрат стана, након два јавна позива на која се нису јављали, што због бојазни да неће бити довољно заинтересованих парова, што због раста цијена грађевинског материјала.

Општина је суфинансијер градње и обезбиједиће прикључке, партерно уређење и накнаду за ренту, подсјетили су из извршне власти.

На сједници су донесене и двије одлуке о продаји градског грађевинског земљишта непосредном погодбом у улицама Краља Петра и Цара Душана, којима ће се омогућити да инвеститори ријеше имовинско-правне односе и у једном случају наставе градњу пословно-стамбене згрaде, а у другом случају добију употребну дозволу за одавно изграђену, а неусељену зграду.

Одборници су усвојили одлуку о куповини пословног објекта са двориштем у Јошаници за потребе мјесне заједнице, те двије одлуке о измјенама и допунама регулационог плана „Хум-Шћепан Поље“ и једну одлуку о приступању изради измјена и допуна тог плана, а у сврху нове градње рафтинг кампова.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...