Насловна Друштво Општина Фоча и рафтери домаћини Свјетског првенства- уз промоцију Таре и асфалтирање...

Општина Фоча и рафтери домаћини Свјетског првенства- уз промоцију Таре и асфалтирање дијела пута

12.5 C
Foča

Општина Фоча и фочански рафтинг кампови заједно ће, од 30. маја до 1. јуна, бити домаћини и сносити трошкове организације завршног дијела Свјетског првенства у рафтингу, а уз још једну одличну промоцију „Сузе Европе“, додатна добит овог такмичења је најављено асфалтирање дионице пута кроз кањон Таре, истакнуто је на данашњем састанку општинског руководства са рафтерима.

Након првог дијела Свјетског првенства, који ће се одржати од 25. до 30 маја у Бањалуци, на ријеци Врбас, најбољи свјетски рафтери, тачније око 400 учесника из 23 земље свијета,  преселиће се на ријеку Тару, а биће смјештени у рафтинг кампове.

Учесници првенства на Тару стижу 30. маја, а церемонија затварања Свјетског првенства одржаће се 1. јуна у Фочи уз музички концерт на Ушћу.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић каже да је договорена већина детаља у вези са организацијом Свјетског првенства.

“Договорили смо обавезе око смјештаја тимова и медија, а у извјештавању ће учествовати 80 медијских кућа. Рафтинг првенство почиње 30. маја, када ћемо обезбиједити пријем учесника, а завршава се 1. јуна, када ћемо код Аква парка организовати концерт и саму церемонију затварања”, рекао је Вукадиновић.

Он је истакао да је ово одлична прилика да Фоча промовише своје туристичке потенцијале- рафтинг туризам,   Национални парк “Сутјеску”, Пјешчане пирамиде и остале природне атракције које може да понуди.

Вукадиновић је навео да је у договору и сарадњи са Владом Српске и Јавним предузећем “Путеви Републике Српске”, обезбијеђено 454.000 КМ за асфалтирање дионице пута десном обалом Таре за потребе рафтинг туризма.

“То је био један од услова да ми будемо домаћини и Влада Републике Српске је то испоштовала. Идемо у расписивање тендера и у зависности од цијене радова видјећемо колика ће бити дионица, а у сарадњи са рафтинг камповима видјећемо које дионице су њима приоритетне да одмах то рјешавамо. Општина ће издвојити додатни дио средстава да прије тог асфалтирања пут доведе у адекватно стање да првенство протекне без проблема”, додао је Вукадиновић.

На Тари ће се возити четврта, најзахтјевнија дициплина- спуст.

Мирко Давидовић, координатор Свјетске рафтинг федерације и представник једног од фочанских рафтинг кампова каже да је тренинг  31. маја, а такмичење 1. јуна.

“Три дисциплине- спринт, хед ту хед и слалом возе се у Бањалуци, на Врбасу на стази Тијесно, а најтежа дисциплина, физички најзахтјевнија, која уједно носи највише бодова, вози се овдје на Тари. Пропозиције кажу да је за организацију таквог спуста потребно да ријека има минимално 15 километара тока, уз минимално 40 минута вожње на ријеци, тако да Тара то испуњава”, каже Давидовић.

Он је изразио задовољство што су се општина Фоча и фочански рафтери договорили да заједно организују и сносе трошкове организације.

“Општина Фоча је преузела дио обавезе на себе да припомогне и финансира трошкове превоза, промоције, логистичке подршке, као и трошкове сигурносних тимова. Рафтери ће обезбиједити смјештај и храну за све учеснике”, рекао је Давидовић.

Он је додао да је било заинтересовано више од 100 тимова из више од 40 земаља, али да је због проблема са пандемијом, а затим и због сукоба у Украјини и након забране учешћа Русији, неколико земаља одустало, тако да ће учествовати 63 тима из 23 земље.

Давидовић је појаснио да ће екипе бројати по четири такмичара на чамцу уз једну резерву, а остатак учесника су људи из организације, логистичке подршке и медија.

Он је истакао да је пут десном обалом Таре инфраструктурни прироитет за све рафтинг кампове у Фочи и да ће асфалтирање једног његовог дијела овог љета представљати додатни корак напријед за ову привредну грану.

Ово је други пут да су Фоча и Бањалука, односно Тара и Врбас, домаћини Свјетског првенства у рафтингу. Први пут то је било 2009. године.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...