Насловна Друштво Општински штаб: Потребан максималан опрез и поштовање прописаних мјера

Општински штаб: Потребан максималан опрез и поштовање прописаних мјера

24 C
Foča

Општински штаб за ванредне ситуације позвао је грађане на максималан опрез и досљедно поштовање свих прописаних мјера имајући у виду да је посљедњих дана дошло до пораста броја обољелих од вируса корона на подручју општина Источне Херцеговине. Епидемиолошка слика у Фочи је стабилна, и даље нема позитивних на вирус. Један пацијент из Гацка, позитиван на нови вирус, хоспитализован је у Универзитетској болници у Фочи.

Фочанска болница спремно је дочекала првог обољелог од вируса корона. Пацијенткиња из Гацка примљена је са симптомима, а након тестирања утврђено је да је позитивна на вирус корона. Директор болнице Радмил Марић рекао је да је пацијенткиња смјештена у посебан ковид павиљон и стабилног је здравственог стања.

-Пацијенткиња је под надзором медицинског особља и то је у суштини управо оно што ми и треба да радимо са пацијентима који имају ово обољење. Процедура лијечења ће ићи у складу са њеном клиничком сликом, а након тога, када се потврде резултати два негативна теста она ће се вратити, према епидемиолошким процедурама, у даљи здравствени надзор-рекао је Марић.

Смјештање првог пацијента позитивног на вирус у фочанску болницу разлог је да општински Штаб за ванредне ситуације позове становништво на појачан опрез и потпуно поштовање свих прописаних мјера заштите, јер је примјетно све веће опуштање код грађана.

-Држимо ситуацију под контролом у Фочи, али има потребе да грађане упозоримо на досљедно поштовање донесених мјера које остају на снази до краја мјесеца. Примјетно је да су људи опуштени да не поштују мјере, а на озбиљност понашања упозорава нас стање на регији, јер из дана у дан све је више случајева у сусједним општинама. Кретање и контакти међу људима су неизбјежни и само је питање дана када ће се негдје неко појавити као позитиван- рекао је командант Штаба Радисав Машић.

Штаб је апеловао на све Фочаке који су запослени у сусједним општинама, у којима су регистровани обољели од вируса корона, да се јаве породичном љекару , како би заштитили и себе и друге.

Хигијенске мјере и дезинфекција јавних површина на подручју општине су појачане, а грађани се моле да редовно одржавају чистим стубишта и стамбене зграде.

Посебан апел поново је упућен становништву да не пале ватру на отвореном, јер су чак и током васкршњих парзника ватрогасци и радници ШГ „Маглић“ имали пуне руке посла гасећи пожаре.

-Заиста такво понашање људи који изазивају пожаре заслужује сваку осуду. Молимо људе да буду дисциплиновани, да воде о свему рачуна јер ово је ситуација која је у сваком погледу ванредна-апеловао је Машић.

На Штабу је указано и на све веће редове испред банака, посебно уторком и петком, када је дозвољено кретање лицима старијим од 65 година.

-Непримјерени су велики редови испред банака и наша инспекција ће покушати да то некако ријеши са банкама, можда на начин да банке појачају рад у вријеме када је дозвољено кретање особа преко 65 година, да ради више шалтера, како био циркулација људи била бржа, јер гужве и груписање из више разлога нису добри-рекао је Машић.

Фочанским инспекторима пријављено је да поједини фризерски салони илегално раде, због чега ће у наредном периоду појачати контроле, али и кажњавање.

-Они који тако раде и крше наредбе ризикују да им рад буде забрањен. Уколико тако буду и даље слиједиће казне и онда од свих наших мјера и закључака нема ништа-нагласио је Машић.

Полиција и инспектори током васкршњих празника, у вријеме полицијског часа, написали су више казни због кршења забране кретања, те због непридржавања прописаних хигијенских и других мјера.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...