Насловна Друштво Општински штаб: Потребан максималан опрез и поштовање прописаних мјера

Општински штаб: Потребан максималан опрез и поштовање прописаних мјера

22.4 C
Foča

Општински штаб за ванредне ситуације позвао је грађане на максималан опрез и досљедно поштовање свих прописаних мјера имајући у виду да је посљедњих дана дошло до пораста броја обољелих од вируса корона на подручју општина Источне Херцеговине. Епидемиолошка слика у Фочи је стабилна, и даље нема позитивних на вирус. Један пацијент из Гацка, позитиван на нови вирус, хоспитализован је у Универзитетској болници у Фочи.

Фочанска болница спремно је дочекала првог обољелог од вируса корона. Пацијенткиња из Гацка примљена је са симптомима, а након тестирања утврђено је да је позитивна на вирус корона. Директор болнице Радмил Марић рекао је да је пацијенткиња смјештена у посебан ковид павиљон и стабилног је здравственог стања.

-Пацијенткиња је под надзором медицинског особља и то је у суштини управо оно што ми и треба да радимо са пацијентима који имају ово обољење. Процедура лијечења ће ићи у складу са њеном клиничком сликом, а након тога, када се потврде резултати два негативна теста она ће се вратити, према епидемиолошким процедурама, у даљи здравствени надзор-рекао је Марић.

Смјештање првог пацијента позитивног на вирус у фочанску болницу разлог је да општински Штаб за ванредне ситуације позове становништво на појачан опрез и потпуно поштовање свих прописаних мјера заштите, јер је примјетно све веће опуштање код грађана.

-Држимо ситуацију под контролом у Фочи, али има потребе да грађане упозоримо на досљедно поштовање донесених мјера које остају на снази до краја мјесеца. Примјетно је да су људи опуштени да не поштују мјере, а на озбиљност понашања упозорава нас стање на регији, јер из дана у дан све је више случајева у сусједним општинама. Кретање и контакти међу људима су неизбјежни и само је питање дана када ће се негдје неко појавити као позитиван- рекао је командант Штаба Радисав Машић.

Штаб је апеловао на све Фочаке који су запослени у сусједним општинама, у којима су регистровани обољели од вируса корона, да се јаве породичном љекару , како би заштитили и себе и друге.

Хигијенске мјере и дезинфекција јавних површина на подручју општине су појачане, а грађани се моле да редовно одржавају чистим стубишта и стамбене зграде.

Посебан апел поново је упућен становништву да не пале ватру на отвореном, јер су чак и током васкршњих парзника ватрогасци и радници ШГ „Маглић“ имали пуне руке посла гасећи пожаре.

-Заиста такво понашање људи који изазивају пожаре заслужује сваку осуду. Молимо људе да буду дисциплиновани, да воде о свему рачуна јер ово је ситуација која је у сваком погледу ванредна-апеловао је Машић.

На Штабу је указано и на све веће редове испред банака, посебно уторком и петком, када је дозвољено кретање лицима старијим од 65 година.

-Непримјерени су велики редови испред банака и наша инспекција ће покушати да то некако ријеши са банкама, можда на начин да банке појачају рад у вријеме када је дозвољено кретање особа преко 65 година, да ради више шалтера, како био циркулација људи била бржа, јер гужве и груписање из више разлога нису добри-рекао је Машић.

Фочанским инспекторима пријављено је да поједини фризерски салони илегално раде, због чега ће у наредном периоду појачати контроле, али и кажњавање.

-Они који тако раде и крше наредбе ризикују да им рад буде забрањен. Уколико тако буду и даље слиједиће казне и онда од свих наших мјера и закључака нема ништа-нагласио је Машић.

Полиција и инспектори током васкршњих празника, у вријеме полицијског часа, написали су више казни због кршења забране кретања, те због непридржавања прописаних хигијенских и других мјера.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...