Насловна Култура Освијетлити велики научни допринос Милеве Марић- раме уз раме са Теслом, Пупином...

Освијетлити велики научни допринос Милеве Марић- раме уз раме са Теслом, Пупином и Миланковићем

8.3 C
Foča

Изложба “Милева Марић Анштајн”, којом Савез иноватора Републике Српске настоји да освијетли лик и дјело ове српске научнице, којој је нанесена историјска неправда занемаривањем њеног удјела и доприноса у научним радовима њеног славног супруга Алберта Анштајна, стигла је и у Фочу.

У галерији фочанског Центра за културу и информисање, посјетиоци изложбе, чији је аутор генерални секретар Савеза иноватора Љубиша Пашић, на тридесетак паноа могу да сазнају доста појединости из живота Милеве Марић Анштајн, од рођења 1875. године у Тителу, до смрти 1948. године у Цириху.

Одгојена у патријархалном духу, Милева Марић није се грабила за славу, већ је посвећено помагала супругу, препуштајући му круну заједничког рада, истакнуто је на изложби.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић каже да је циљ изложбе да се Милева Марић Анштајн, за коју истиче да је по научном значају једнака са својим супругом, поред српских великана Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића, бар мало покаже у правом свјетлу и откине од заборава.

“Учествовала је заједно са супругом у стварању многих научних радова и дјела, међутим, из разноразних разлога све је приписано Алберту, а она је гурнута у заборав. Циљ изложбе је да ову неправду бар мало пробамо исправити”, наводи Бајић.

Он каже да има доста доказа, који су раније били скривани, а доста се може открити из писама Милеве и Алберта Анштајна- сачувана су 54 писма, у којима између осталог у више наврата наводе да заједно раде.

“Свој стан у Цириху су претворили у лабораторију, гдје су до касно ноћу радили заједно, читали, истраживали, водили полемику и ту су долазили из тог времена европски научни радници, то се види из писма њеног брата Милоша Марића. Даље, руски физичар Абрахам Јофе је нашао податак да је 1906. године научни рад потписан на једној страни Анштајн, а на другој Анштајн- Марити, што је Марић на мађарском. Дакле, постоје научни радови који су обострано потписани”, појашњава Бајић.

Он је напоменуо и да је Алберт Анштајн комплетан износ од Нобелове награде поклонио супрузи од које се касније развео.

Отварању изложбе присуствовало је доста ученика и студената, а средњошколац Огњен Пљеваљчић каже да му се много свиђа начин на који је изложба урађена.

“О Милеви Марић Анштајн сам доста гледао и слушао на телевизији, а начин на који је приказана на изложби много ми се свиђа. Мислим да је Милева била једна велика шкољка која није отворена да се нађе бисер у њој, била је много значајна, а с обзиром да је била жена није била довољно истакнута”, рекао је Пљеваљчић.

Изложбом и великим дјелом Милеве Марић Анштајн одушевљена је и студенткиња Мирјана Радовић.

“Драго ми је да имамо оваква дешавања у нашем граду. И раније сам читала о Милеви, али сам на изложби сазнала доста нових информација и драго ми је што имамо прилику да научимо нешто ново. Жене у том периоду су већином живјеле у сјенци мушкараца, нису могле да дођу до изражаја, а Милева нам на неки начин представља мотивацију  да будемо истрајни да се боримо за себе”, навела је Радовићева.

Овом изложбом успостављена је сарадња Савеза иноватора и фочанског Центра за културу и информисање, чији директор Славица Филиповић наводи да мало људи зна колики је значај Милеве Марић Анштајн.

“Ја се надам да ће оваквим корацима Савеза иноватора Републике Српске сви наши великани бити познати и широј јавности. Веома сам срећна што је отварању изложбе присуствовао велики број ученка, јер је за њих веома битно да знају ко је Милева Марић и каква је била њена улога у раду са супругом Албертом Анштајном”, рекла је Филиповићева.

Она је позвала све грађане Фоче да дођу и да посјете изложбу, која се може погледати наредних седам дана.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...