Насловна Друштво Основна музичка школа расадник талената и промотер Фоче

Основна музичка школа расадник талената и промотер Фоче

17 C
Foča

Основна музичка школа у Фочи годинама је расадник младих талената и једна од најуспјешнијих у Српској. Изванредан наставни кадар преноси своје богато знање ученицима који га даље носе са собом и представљају на концертима, приредбама, међународним такмичењима, где освајају бројне награде и признања.

Готово да не постоји такмичење са којег се ђаци Музичке школе у Фочи нису вратили без награда. Тако је било и на недавно одржаном 29. републичком такмичењу музичких школа у Бањалуци. Ученица Софија Мимић освојила је прву награду из соло пјевања, док је заједно са Ланом Танасковић у клавирском дуу такође побрала прво одличје. Ученица Ирина Сорак на гитари је освојила другу награду у другој категорији, а Аница Милетић на клавиру другу награду такође у другој категорији.

Ученице шестог разреда Софија Мимић и Лана Танасковић одмалена су заљубљене у класичну музику. Клавир им је посебна страст. Када се удруже, освајају и публику и жирије широм Српске.

-Посљедњих година класилна музика ми је све привлачнија. Наставници нас некако баш мотивишу. Ја завршавам ускоро музичку школу, али клавир ће ми сигурно бити хоби-рекла је Софија Мимић.

-Од малих ногу сам слушала класичну музику, нисам мислила да ће ме клавир оволико као сада интересовати. Отац ми је музикалан и воли да свира на различитим инструментима, тако да мислим да сам и од њега доста усвојила-казала је Лана Танасковић.

Љубав према клавиру готово да је насљедна и код ученице четвртог разреда Анице Милетић.

-Као мала сам се заљубила у клавир, а брат и сестра су ми ишли у музичку школу, па је љубав према музици код нас баш изражена-истакла је Милетићева.

Ученици четвртог разреда Ирини Сорак љубав према гитари отворила је врата Основне музичке школе у Фочи.

-Када сам почела да свирам гитару наставници су ми пружили додатну мотивацију за рад и успјех. Ускоро ћу ићи на међународно такмичење у Сарајеву, надам се још једној награди-задовољна је Ирина.

Поред знања које им вриједно преносе, наставници у Музичкој школи граде и самопоуздање код ученика. Све то доприноси да као такмичари освајају максималне бодове, а полице школе пуне медаљама.

Данијела Мијовић дугогодишњи је наставник клавира и соло пјевања. За похађање музичке школе није довољан само таленат, потребно је много вјежбања, каже Мијовићева.

-Дјеца данас имају различита интересовања, па чак и прохтјеве и веома их је тешко мотивисати за учење. Међутим, ми успијевамо некако, има доста талената, музикалности, али треба и доста рада и труда-рекла је Мијовићева.

Наставница гитаре Софија Радановић заједно са колегама даје све од себе како би дјеци пружили максимум знања. То нимало није лако, имајући у виду да су инструменти у школи малобројни и дотрајали.

-Инструменти су прилично стари, клавире сваке године штимамо, имамо двије гитаре, нису то баш неки услови, већина дјеце носи своје гитаре од куће на наставу-каже Радановићева.

Сваки музички час у школи треба да буде музички доживљај. Музика се не прича, она се пјева, свира, слуша. За све то потребно је имати адекватне услове за рад, поручује наставница хора, солфеђа и клавира Вања Крунић.

-Ја сам задовољна радом дјеце, услови у школи нису сјајни, али мсилим да на то може да се утуче од стране озбиљнијих институција-каже Крунићева.

Интересовање за упис у Основну музичку школу у Фочи расте годинама. Тренутно је похађа више од 180 ђака. Заступљено је пет одсјека-клавир, хармоника, гитара, виолина и соло пјевање. У плану им је отварање подручног одјељења у Чајничу.

Ђаци ове школе на такмичењима широм Српске, БиХ и региона постижу вриједне награде и признања чиме своју установу сврставају у сами врх музичког образовања. Школа са правом носи епитет квалитетног расадника талената и промотера Фоче.

Међутим, поред дотрајалих инструмената, горући проблем је неадекватан простор за наставу. У згради ОШ „Свети Сава“ располажу са пар скучених просторија, што их према ријечима директорке Сандре Радовић, ограничава у раду, а годинама уназад и у броју уписаних ђака.

-Имамо свега двије канцеларије, четири мање учионице и једна просторију ОШ „Свети Сава“ коју користимо у ограниченом времену. Понекад једва задовољавамо минимум критеријума, али ипак у двије смјене успијевамо да обавимо све. Највећи понос су нам наши ученици. Постоји рјешење проблема на нивоу града, бивша зграда вртића, која је тренутно празна, а то би било идеално рјешење за нас. Поводом наших проблема разговарали смо са начелником Фоче, он је изразио жељу да нам ријеши проблем, управо на тај начин. Остаје да се надамо да ће се то урадити, наравно и уз помоћ надлежног министартсва и Владе РС-навела је Радовићева.

Основна музичка школа у Фочи редован је учесник бројних културних догађаја и манифестација у граду и окружењу. У мају мјесецу фочанској публици приредиће редован годишњи концерт.

Школа је са радом почела давне 1979. године који је прекинут  1992. године због ратних дешавања, а настављен 1997. године.

Посљедњи текстови

Унаприједити саобраћајну инфраструктуру, проширити капацитете Медицинског факултета

Унапређење саобраћајне инфраструктуре на подручју Фоче, градња новог студентског павиљона и новог објекта овдашњег Регионалног центра Института за јавно здравство РС, капитални...

Уједињена Српска: Чврста подршка институцијама Републике Српске

Уједињена Српска чврсто стоји у одбрани институција Републике Српске, било да је ријеч о предсједнику Републике, о другим институцијама или питању њене...

Помен за погинуле хероје на Кобиљачи

На данашњи дан 1995. године, у рејону Кобиљаче на Трескавици погинуло је 13 бораца Војске Републике Српске. Својим херојством и пожртвованошћу уткали...

Сутјеска дочекује Фамос

У заосталој утакмици седмог кола Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске данас дочекују Фамос из Источне Илиџе. Са 10...

Више приградских насеља и села сутра без струје

Више приградских насеља и села на подручју општине Фоча сутра ће бити без напајања електричном енергијом, због радова у Електропреносовој трафостаници.

Срђан Драшковић изабран за новог предсједника ОО Уједињене Српске

Срђан Драшковић изабран је за предсједника Општинског одбора Уједињене Српске у Фочи. На изборној скупштини Одбора истакнуто је да ће у фокусу...

Фоча: Усвојена Резолуција о заштити и неповредивости права Српске

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили резолуцију у којој се изражава подршка институцијама Републике Српске у борби за заштиту надлежности Републике...

СО Фоча: Проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“ са којих се Фоча снабдијева...

Усвојен Извјештај о извршењу Буџета за прву половину 2023.

Извјештај о извршењу Буџета Општине Фоча за прву половину ове године усвојен је на данашњој сједници локалног парламента. За овај документ гласало...

Сјећање на српске јунаке страдале на Трескавици

Код Централног споменика погинулим борцима и цивилима сутра ће бити служен парастос за припаднике Војске Републике Српске који су погинули 4. октобра...