Насловна Култура Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

1.2 C
Foča

У Музеју Старе Херцеговине отворена је изложба „Невесињка олимпијада“, коју је приредио Музеј Херцеговине из Требиња уз финансијску подршку Министарства просвете и културе Републике Српске. Изложба је рађена за номинацију на Унескову листу нематеријалниог наслеђа човјечанства.

Културно – спортска манифестација стара скоро 150 година која је на најбољи могући начин сачувала сјећања на игре и надметање наших предака из друге половине 19 вијека, налази се на Прелиминарној листи нематеријалног наслеђа Републике Српске.

Публици у Фочи представњена је поставка коју чине панои на којима је историјат олимпијаде припремњен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија, које се чувају у Радију Невесиње и монографије Драгомира Граховца „Невесињска олимпијада“.

– Циљ изложбе јесте да представимо ову врло значајну манифестацију, а све у сврху очувања културне праксе са подручја Херцеговине – рекла је аутор изложби “Невесињска олимпијада”, виши кустос Музеја Херцеговине и етнолог Божана Ђузеловић.

Изложби је присуствовала и директорка Музеја Херцеговине у Требињу, Ивана Грујућ која је истакла значај овог догађаја који његује витешки дух, част и достојанство уз наду да ће ова манифестација ускоро и званично постати свјетско добро.

– Невесињска олимпијада гаји традицију дужу од модерне свијетске олимпијаде, захваљујући  старим витешким вјештинама, које су се у почетку користиле у борбене сврхе, али од 19. вијека су постале фине дисциплине, гдје се физичка снага употребљава у правом смијеру -рекла је Грујућева.  

Из музеја Старе Херцеговине позвали су љубитење традиције, коњичких трка и витешких вјештина, да дођу и погледају изложбу која ће бити отворена до краја овога мјесеца.

– Вјерујем да је нашим суграђанима ова тема јако занимљива јер се ради о заједничком културном подневљу. Ријеч је о дисциплинама у којима су се такмичили и наши преци, али које су усред појаве савремених спортских дисциплина потиснуте у други план – рекао је кустос музеја Старе Херцеговине у Фочи, Данко Михајловић.

На Унесковој листи нематеријалне културне баштине до сада су мјесто нашле двије традиције из Републике Српске, „Змијањски вез“ и „брање траве иве на Озрену“, док би „Невесињска олимпијада“ била треће нематеријално добро које се нашло на овој листи.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције ТЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...