Насловна Култура Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

19 C
Foča

У Музеју Старе Херцеговине отворена је изложба „Невесињка олимпијада“, коју је приредио Музеј Херцеговине из Требиња уз финансијску подршку Министарства просвете и културе Републике Српске. Изложба је рађена за номинацију на Унескову листу нематеријалниог наслеђа човјечанства.

Културно – спортска манифестација стара скоро 150 година која је на најбољи могући начин сачувала сјећања на игре и надметање наших предака из друге половине 19 вијека, налази се на Прелиминарној листи нематеријалног наслеђа Републике Српске.

Публици у Фочи представњена је поставка коју чине панои на којима је историјат олимпијаде припремњен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија, које се чувају у Радију Невесиње и монографије Драгомира Граховца „Невесињска олимпијада“.

– Циљ изложбе јесте да представимо ову врло значајну манифестацију, а све у сврху очувања културне праксе са подручја Херцеговине – рекла је аутор изложби “Невесињска олимпијада”, виши кустос Музеја Херцеговине и етнолог Божана Ђузеловић.

Изложби је присуствовала и директорка Музеја Херцеговине у Требињу, Ивана Грујућ која је истакла значај овог догађаја који његује витешки дух, част и достојанство уз наду да ће ова манифестација ускоро и званично постати свјетско добро.

– Невесињска олимпијада гаји традицију дужу од модерне свијетске олимпијаде, захваљујући  старим витешким вјештинама, које су се у почетку користиле у борбене сврхе, али од 19. вијека су постале фине дисциплине, гдје се физичка снага употребљава у правом смијеру -рекла је Грујућева.  

Из музеја Старе Херцеговине позвали су љубитење традиције, коњичких трка и витешких вјештина, да дођу и погледају изложбу која ће бити отворена до краја овога мјесеца.

– Вјерујем да је нашим суграђанима ова тема јако занимљива јер се ради о заједничком културном подневљу. Ријеч је о дисциплинама у којима су се такмичили и наши преци, али које су усред појаве савремених спортских дисциплина потиснуте у други план – рекао је кустос музеја Старе Херцеговине у Фочи, Данко Михајловић.

На Унесковој листи нематеријалне културне баштине до сада су мјесто нашле двије традиције из Републике Српске, „Змијањски вез“ и „брање траве иве на Озрену“, док би „Невесињска олимпијада“ била треће нематеријално добро које се нашло на овој листи.

Последњи текстови

Казне угоститељима за непоштовање епидемиолошких мјера

Општинска и републичка инпекција затвориле су један угоститељски објекат у Фочи на седам дана због непоштовања епидемиолошких мјера, a издата су и...

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду...

Карате: Бронза за Фочанку на Првенству Србије

Каратисткиња фочанског “Нипона” Валентина Вуковић освојила је бронзану медаљу на Првенству Србије за кадете и јуниоре, које је одржано у Крагујевцу у...

Краће радно вријеме угоститељских објеката

Радно вријеме угоститељских објеката у Републици Српској, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничава се на период од 6.00 од 22.00 часова.

Школе у Српској затворене седам дана

Школе у Републици Српској биће затворене седам дана због погоршане епидемиолошке ситуације, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуације.