Насловна Култура Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

Отворена изложба „Невесињска олимпијада“

-7.8 C
Foča

У Музеју Старе Херцеговине отворена је изложба „Невесињка олимпијада“, коју је приредио Музеј Херцеговине из Требиња уз финансијску подршку Министарства просвете и културе Републике Српске. Изложба је рађена за номинацију на Унескову листу нематеријалниог наслеђа човјечанства.

Културно – спортска манифестација стара скоро 150 година која је на најбољи могући начин сачувала сјећања на игре и надметање наших предака из друге половине 19 вијека, налази се на Прелиминарној листи нематеријалног наслеђа Републике Српске.

Публици у Фочи представњена је поставка коју чине панои на којима је историјат олимпијаде припремњен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија, које се чувају у Радију Невесиње и монографије Драгомира Граховца „Невесињска олимпијада“.

– Циљ изложбе јесте да представимо ову врло значајну манифестацију, а све у сврху очувања културне праксе са подручја Херцеговине – рекла је аутор изложби “Невесињска олимпијада”, виши кустос Музеја Херцеговине и етнолог Божана Ђузеловић.

Изложби је присуствовала и директорка Музеја Херцеговине у Требињу, Ивана Грујућ која је истакла значај овог догађаја који његује витешки дух, част и достојанство уз наду да ће ова манифестација ускоро и званично постати свјетско добро.

– Невесињска олимпијада гаји традицију дужу од модерне свијетске олимпијаде, захваљујући  старим витешким вјештинама, које су се у почетку користиле у борбене сврхе, али од 19. вијека су постале фине дисциплине, гдје се физичка снага употребљава у правом смијеру -рекла је Грујућева.  

Из музеја Старе Херцеговине позвали су љубитење традиције, коњичких трка и витешких вјештина, да дођу и погледају изложбу која ће бити отворена до краја овога мјесеца.

– Вјерујем да је нашим суграђанима ова тема јако занимљива јер се ради о заједничком културном подневљу. Ријеч је о дисциплинама у којима су се такмичили и наши преци, али које су усред појаве савремених спортских дисциплина потиснуте у други план – рекао је кустос музеја Старе Херцеговине у Фочи, Данко Михајловић.

На Унесковој листи нематеријалне културне баштине до сада су мјесто нашле двије традиције из Републике Српске, „Змијањски вез“ и „брање траве иве на Озрену“, док би „Невесињска олимпијада“ била треће нематеријално добро које се нашло на овој листи.

Посљедњи текстови

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...

Снијег узроковао нове кварове на далеководима

Због снијега који је јуче падао на подручју Фоче, без електричне енергије су Тјентиште, Бунови, Козја Лука, Брусна, Годијено и Слатина. Без...