Насловна Култура Отворена изложба стрипа- домаћи аутори чувају и шире девету умјетност

Отворена изложба стрипа- домаћи аутори чувају и шире девету умјетност

28 C
Foča

Четврта изложба стрипа Српске, која представља исјечак рада 23 домаћа стрип цртача, стигла је и у Фочу, у Центар за културу и информисање, гдје ће публика имати прилику да је погледа у наредних седам дана.

Изложба је плод рада Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“, које већ 15 година великим прегалаштвом не само да не дозвољава да се угаси ова врста умјетности, већ је све више шири међу младим нараштајима и „регрутује“ све више и читалаца и нових цртача.

Стрип аутор Срђан Салат из Источног Сарајева, члан Удружења „Девета димензија“, каже да је на изложби представљен рад 23 најактивнија стрип ствараоца.

„На изложби су сегменти њихових радова, од сваког аутора по једна табла. Теме су разне, неко ради по сценарију других аутора, неко по свом сценарију“, каже Салат.

Некадашњи стрип јунаци страних аутора, попут Загора, Великог Блека, Алан Форда, који су врхунац популарности имали осамдесетих година прошлог вијека и данас се могу наћи на киосцима, додуше, доста се мање читају, а у Удружењу „Девета димензија“ истичу да и њихови аутори праве занимљиве приче које налазе своју публику.

Додуше, нема их на киосцима и доступни су најчешће посредством Удружења „Девета димензија“- у њиховим просторијама, на оваквим изложбама или интернет поруџбама.

Грађевинко, пас Жућа, Јежурко, Сицилијанац, Пилипенда, неки су од домаћих стрип јунака.

Уз ратне приче из давних времена, заступљена је и тематика из Другог свјетског рата, као и актуелна друштвена збивања, а није заборављен ни Дивљи запад и то на духовит начин што најљепше одсликава један од наслова „ТОЧеНо У ПОДНЕ“.

„Имамо доста добрих аутора и доста добрих дјела, трудимо се, цртамо, и све је сада до публике колико ће се читати стрипови, квалитета сигурно има“, каже Салат.

Он је додао да је ово удружење за сада издало двије стриповјетеке, у којима су кроз стрип сличице дали нови живот дјелима Петра Кочића и Алексе Шантића.

„Прву стриповјетку, по дјелима Петра Кочића, превели смо већ на шест, седам језика, показала се веома добро, односно веома добро је прихваћена, тако да смо наставили даље са Шантићем и са осталима. Надам се да ће то заживјети да ће сваке године или сваке друге, зависи од услова, излазити по једна стриповјетка“, навео је Салат.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић подсјећа да је ово, након маја 2019. године, друго гостовање стрип аутора Српске у Фочи и у овој установи. 

„Настављамо и утврђујемо сарадњу. Трудићемо се да у наредном периоду ову изложбу проширимо, односно да пробамо организовати овдје у Фочи салон стрипа на нивоу Репулике Српске, наравно уз помоћ Удружења „Девета димензија“, како би се наши најмлађи кроз школу цртања упознали ближе са стрипом“, рекао је Пантовић.

Он је напоменуо да су стриоповјетке добродошле и у настави у школама.

Изложбу која је дио манифестације „Зима у Фочи” отворио је начелник оппштине Милан Вукадиновић.

„Велика нам је част што је Удружење „Девета димензија“ увеличало и употпунило нашу манифестацију овом изложбом. „Зиму у Фочи“ полако приодимо крају, имамо још Светосавску академију, проглашење спортисте године, такође један концерт и можемо рећи да је манифестација ове године изузетно квалитетна и садржајна“, оцијенио је Вукадиновић.

На изложи стрипа представљен је и нови број стрип магазина Парабелум, као и стрип у боји „Добродошли на Косово“, који је настао у француско-италијанско-српској копродукцији.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...