Насловна Култура Отворена изложба фотографија „Трагом душе“

Отворена изложба фотографија „Трагом душе“

12.3 C
Foča

У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба фотографија „Трагом душе“ којом ова установа културе обиљежава Међународни дан и Европску ноћ музеја.

Међу експонатима могу се видјети цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима и Светог Николе у Ријеци Челебићкој, националног споменика БиХ.

-Има доста лијепих фотографија на којима је приказано богатство, мада је то само дио онога што имамо. Само фотографијама са подручја Фоче може да се испуни пет галерија. Ово је лијеп начин да се обиљежи Ноћ музеја- рекао је посјетилац изложбе Жељко Живановић.

На изложби у Фочи представљене су најбоље фотографије природних и непокретних културно-историјских добара Републике Српске пристигле на фото-конкурс Викимедијине заједнице у Српској.

-Поставка има 20 побједничких фотографија са конкурса из 2019. године. Укључени су и енциклопедијски чланци о добрима која се налазе на фотографијама. Ово је наставак сарадње која постоји пар година и надам се да ћемо је његовати у будућности-рекла је в.д. директора Музеја Старе Херцеговине Бранка Ковачевић.

Изложба „Трагом душе“ дио је истоименог Викимедијиног пројекта у оквиру којег је прикупљено више од 12 хиљада фотографија из свих крајева Републике Српске.

-На овом пројекту радимо шест година и за то вријеме је написано преко 500 чланака који су постављени на Википедију на српском језику, а затим преведени на више језика. Посјетиоци ће скенирањем кју-ар кода моћи да добију више информација о добру које је представљено на свакој од изложених фотографија-рекла је предсједник Викимедијине заједнице у Републици Српској Бојана Подгорица.

Изложба је отворена до 18. јуна.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.