Насловна Култура Отворена изложба фочанских сликара

Отворена изложба фочанских сликара

28 C
Foča

Удружење ликовних умјетника „Тон“ из Фоче и СПКД „Просвјета“ Фоча синоћ су организовали изложбу слика у Центру за културу и информисање.

На изложби су представљена 34 рада девет умјетника, на којима су преовладавали пејзажи и портрети, махом уља на платну.

Ова поставка је скоро традиционална јер се организује у мају,  у оквиру прославе Дана општине, а посјетиоци су још једном показали интересовање за рад друштва. У удружењу кажу да имају преко сто чланова из Фоче, других градова РС, али и иностранства. Наглашавају да су услови за рад за сликаре, као и за културну дјелатност уопште, отежани и да се у овом времену сналазе како знају и умију.

Предсједник „Тона“, Бране Иконић каже да је пандемија вируса онемогућила сликаре да излажу у претходном периоду. „Поред короне, узрок паузи су и неке друге економске околности. Ове године су нам све прилике биле слабије наклоњене, али некако смо на брзину успјели то да урадимо“, рекао је Иконић.

Један од најмлађих чланова удружења, Владимир Милановић, представио се са 5 слика. „Интересантно је да сам користио три различита приступа у сликарству. Трновачко језеро сам сликао постимпресионистички, кратким потезима и великим комплементарностима у боји. Код слика улаза у Фочу сам користио више фотографски доживљај, први након бомбардовања моста од стране НАТО-а и друга слика улаза у Фочу какав је данас. Такође, на изложбу сам донио и двије слике цркава, у Лућу и Ријеци код Челебића“, каже Милановић.

Свјетски признат сликар, који је поријеклом из Фоче, а живи и ради у Норвешкој и Шведској, Данило Ивановић, каже да је поставио већи дио својих радова које је стварао у родном граду. „Умјетност је више од естетике, није само да декоришемо стан, одредимо начин одијевања и уредимо радну просторију. Чуо сам да се овдје врло мало улаже у умјетност, док је у свијету ситуација другачија. Новац уложен у умјетничка дјела никад није изгубљена вриједност. Банке на западу, али и друге институције улажу у умјетност и тако виде неку врсту богатства за будуће вријеме. Порука и властима на свим нивоима да се више позабаве улагањем у умјетност јер су и умјетници људи који морају од нечега да живе“, истакао је Ивановић.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Фоча, Радисав Машић истиче да ово друштво помаже и учествује у бројним културним манифестацијама у Фочи, па је тако и овај пут изашла у сусрет сликарима. „На овим радовима је видљиво да сваки умјетник ствара на онај начин на који доживљава природу и свијет. Видјели смо, углавном, уља на платну, али видјели смо и неколико импресионистичких радова које је донио наш сликар, Данило Ивановић. Јако је важно истаћи да удружење има и све већи број младих сликара који долазе да се усавршавају и радује нас да на изложби видимо и неку нову слику која понуди нову свјежину и визију“, рекао је Машић.

Поред поменутих, на изложби су своје радове представили и Ана Ћосовић, Радмил Ковачевић, Драго Ивановић, Његош Милетић , Данијела Новаковић и Александар Крунић.

Изложба слика, коју је свечано отворио Радисав Машић, биће отворена у читаоници Центра за културу и информисање још неколико дана.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...