Насловна Друштво Оцркавље у фокусу археолога

Оцркавље у фокусу археолога

3.4 C
Foča

Осим што је једна од ријетких општина у Српској која може да се похвали изузетном, јединственом природом и највећим туристичким потенцијалима, Фоча је простор бројних богатих археолошких локалитета – стећака, вјерских објеката, вриједних предмета, који датирају из средњег вијека и римског периода. Открића се дешавају готово свакодневно, а неријетко се дешава да грађани чак и у својим двориштима или имањима проналазе остатке историје и вриједне предмете који су свједочанства древних времена. Тако је и Фочанка Биљана Голубовић на имању у селу Оцркавље код Миљевине пронашла специфично камење и материјале за које сумња да указују на постојање давне грађевине. У намјери да открије о чему се ради позвала је археологе Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који су ових дана анализирали пронађено.

-Супругу и мени је, прије свега, било занимљиво што смо приликом обраде баште стално наилазили на камење боје цигле. Знајући да то није специфично за земљиште, одвајали смо пронађено на гомилу. Та камена гомила нам је била сумњива, стално нас је копкало шта се ту заправо налази. Из знатижеље смо трагали за стручњацима. То нас је довело на адресу Завода и до археолога, коју смо позвали да на терену утврди о чему се ради и које мјере, и правне и техничке, ми даље да предузмемо-испричала је Голубовићева за Радио Фочу.

Ранија истраживања Горана Комара и Угљеше Скока утврдила су да се на подручју Оцркавља налази некропола са бројним споменицима и православно гробље. Унутар гробља налази се велики број старијих надгробних крстова који припадају 18-19.вијеку, док уз гробље лежи и Часна трпеза, чија плоча и ступ нису клесани засебно, већ у једном комаду.

Виши стручни сарадник за културно-историјско насљеђе-археолог Завода Љиљана Врућинић навела је да је то мјесто било мјесто сахрањивања у средњовјековно доба.

-Поред тога се налази њива породице Голубовић, коју обрађују, и изоравају огромну количину цигле и камена за коју може да се претпостави да је обрађен. Поред тога је једна хумка која можда досеже и континуитет од праисторије, мада се то све мора узети са резервом. Евидентна је на површини гомила обрађеног камења, већа количина цигле, кровног покривача. Значи да је у питању била ипак нека грађевина, али на основу прелиминарног увида, тешко је говорити о њеном карактеру-појаснила је Врућинићева.

Врућинићева је указала да је Фоча простор пребогат археолошким локалитетима из различитих периода људске прошлости. Посебно издваја подручје Оцркавља и комплетне Миљевине.

-Ту су некада раније вршена истраживања, Оцркавља и читаве те цјелине. Сам назив Оцркавље и мјесне традиције говоре нам у прилог томе да је ту постојао објекат цркве. Ово што смо видјели сигурно нам приближава ту слику неког грађевинског објекта, али то би у будућности подразумијевало обухватнија истраживања-рекла је Врућинићева.

Према њеним ријечима, након евидентирања археолошког локалитета у Оцркављу, услиједиће обрада података прикупљених на терену у контексту даље анализе и валоризације културног насљеђа на простору Општине Фоча.

Жеља породице Голубовић је да се утврди шта се заправо налази на њиховом имању, како би се адекватно односили према том локалитету, показатељу живота прохујалих епоха.

Посљедњи текстови

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима...

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и...

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања...

Претреси у Новом Горажду и Чајничу у вези са кладионичарским дојавама

Припадници Полицијске станице Ново Горажде, по наредби Основног суда  Вишеград, извршили су претрес на више локација у општинама Чајниче и Ново Горажде...

У Фочи све повољнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча из седмице у седмицу је све повољнија, о чему говори податак да је у Дому здравља...