Насловна Култура О умјетнику Ранку Ковачу најбоље говоре дјела и његова дјеца

О умјетнику Ранку Ковачу најбоље говоре дјела и његова дјеца

17.9 C
Foča

Постхумна изложба умјетничких радова великог фочанског академског сликара Ранка Ковача уоквирена под називом „Под будним очима“ отворена је у галерији Музеја „Стара Херцеговина“. Ковачев стваралачки опус обогатио је програм Ноћи музеја у Фочи.

Умјетник, прегалац и фрескописац, Ранко Ковач 1996. године почео је да ради кaо професор ликовног у фочанском Средњошколском центру. У то вријеме био је једини академски школован сликар у Фочи. Један је од оснивача овдашњег Ликовног удружења „Тон“. Био је покретач и дугогодишњи руководилац школе сликања “Арт ин медијас рес”, која је настала из његове школске ликовне секције.

Постао је познат као изузетан ментор који је привлачио младе и талентоване ученике. Знање је несебично поклањао својој дјеци, а најбољима је дао и животна опредјељења.

Двадесетчетворогодишња Драгана Ковач, студенткиња Медицинског факултета у Фочи вјерно чува успомену на свог професора. Иако је животни пут одвео на поље медицине, и дан данас дружи се са кистом и бојама. Свјетионик за љубав према сликарству био је професор Ковач.

-Атељеу сам се придружила још као основац, била сам једна од најмлађих ученика. Он никада није правио никакву разлику међу ученицима, чак ни по именима, све нас је називао једним именом-маестро. Поносна сам и захвална што је он био мој узор, надам се да он своју импозантну изложбу прави међу анђелима у Царству небеском-истакла је Ковачева.

Многи Ковачеви ученици постали су познати умјетници. Један од њих је и Фочак Владимир Милановић. Поред знања и техника које је усвојио од професора, превагу за упис на академију однијела је љубав ка ликовном стварању коју је, како каже, умио једино да усади Ранко Ковач.

-Та љубав се створила одмах на почетку, временом смо доста учили, спремали се, излагали, стварали, тако да нас је он практично спремао за пријемне испите за академије. Многи су се питали како то да из Фоче увијек долазе добро припремљени студенти, а све су то биле Ранкове заслуге-рекао је Милановић.

Тих и скроман по природи, Ковач је увијек био спреман да помаже и колегама, развоју појединаца и заједнице. Највећи дио његовог умјетничког опуса представљају иконе и дуборез. Спајао је древно и модерно, стварајући дјела са снажним личним печатом. Колеге га памте као мајстора сигурне руке и монашке скромности.

-Дoста добро је владао цртежом и градио чврсту композицију, на његовим иконама видимо богат колорит. Унио је доста свог стила, модерног стила, настојећи да повеже традицију и модерно сликартсво. У томе је поприлично успио, његова оригиналност говори о вриједности ликовног дјела-рекао је предсједник Ликовног удружења „Тон“ Радмил Ковачевић.

Поставка у част сликара који је задужио Фочу својим карактеристичним изразом изазвала је дивљење и поштовање бројне публике. Посебне емоције и међу члановима Ковачеве породице.

-Даноноћно је радио, а највише је волио своју дјецу из школе „Арт ин медијас рес“. Често би током расправе са мном знао да каже : „Немој ми ништа причати о дјеци, ја највише волим своју дјецу“, рекао је Чедо Ковач, брат покојног професора Ковача.

Са овом изложбом и Музеј „Стара Херцеговина“ истакао је признање професору Ранку Ковачу.

-Човјек који је заиста заслужио да организујемо овакву изложбу, који је себе несебично давао свим ученицима. Оставио је неизбрисив траг у овом граду у развоју омладине, умјетности и љубави према ликовној култури-рекла је директорка Музеја Душка Станковић.

Изложба Ковачевих дјела, којом се фочански музеј девети пут придружио осталим домаћим и европским музејима у обиљежавању манифестације „Ноћ музеја“, пред публиком ће бити до 22. маја.

Ранко Ковач преминуо је 7. априла 2022. година, након дуге и тешке болести. Сахрањен је у родној Устиколини код Фоче.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.