Насловна Друштво Планинарски дом као депонија

Планинарски дом као депонија

8.3 C
Foča

Омиљено фочанско излетиште на Планинарском дому „Забрана“ данас је слика нашег друштва, наше одговорности и нас самих. Ученици и наставници нижих разреда Основне школе „Свети Сава“ организовали су излет и остали запањени затеченим стањем. Смеће разбацано широм ливаде око дома, уз љетњиковце, испод надстрешнице дома, све зарасло, напуштено и прљаво. Љетњиковци  у рушевном стању, девастирани и мета за насилнике.

Еколошка свијест људи који горе излазе и које не можемо назвати излетницима или планинарима, је на најнижем нивоу. Онај ко иза себе нема потребу да очисти сто послије ручка, неће сигурно понијети са собом ни отпад који је оставио у природи, што говори и о кућном васпитању и сугурно не може бити градитељ друштва.

Фочаци нису могли раније замислити прославу 1. маја без изласка на Планинарски дом или неко друго излетиште, а ово је сигурно најпопуларније. Данас немају гдје изаћи. Данас је то мјесто за иживљавање над друштвеном имовином, раскалашно понашање, депоновање смећа и нарушавање јавног реда.

Општина Фоча газдује овим објектом који је, кроз тендерску процедуру, ове године дала под закуп физичком лицу, али очигледно је да већ дуже вријеме дом не ради, а да то несавјесни грађани злоупотребљавају и чине штету.

 Било, како било, неко мора бити позван на одговорност због стања на овом излетишту, које још дуго времена неће бити мјесто погодно за излете и боравак у природи.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...