Насловна Друштво Пластеници за 20 пољопривредних произвођача

Пластеници за 20 пољопривредних произвођача

4.6 C
Foča

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговоре са 20 пољопривредних произвођача из ове локалне заједнице о додјели пластеника, чија је површина по 100 квадратних метара. Вриједност пројекта који Општина Фоча реализује са Каритасом је око 58 хиљада марака.

За покретање пластеничке производње одлучио се двадесетпетогодишњи Никола Шолаја. Засадиће парадајз, паприку и краставац у мјесту Патковина. Поврће из пластеника искористиће за своје потребе, а планира да га понуди фочанским рафтинг камповима.

-Са родитељима, бабом и дједом у дјетињству сам почео да се бавим производњом поврћа. За овај вид посла сам се опредијелио јер сматрам да млади требају да се баве пољопривредом и да улажу у своју државу домаћом производњом-рекао је Шолаја.

Исте културе узгајаће и пензионер Милија Крсмановић из Драгочаве који поврће намјерава да пласира на пијаци и у трговачким радњама у Фочи.

-Као пензионер у 65. години одлучио сам да почнем да се бавим пољопривредом. Имам тржиште, а савјет да почнем са пластеничком производњом добио сам од пријатељице која има пластеник-рекао је Крсмановић.

За почетнике у пластеничкој производњи поврћа организована је стручна обука. Наредне двије године стручњаци ће надгледати њихов рад.

-Планирано је да ове активности буду завршене у прољеће, али због пандемије вируса корона приморани смо да наставимо на прољеће наредне године. Корисници ће пластенике добити у наредних 15 до 20 дана и монтажа креће одмах, док ће испорука расадног материјала бити у прољеће- рекао је савјетник за повртарску производњу у Каритасу Елведин Алић.

У овој години у пластеничку производњу у Фочи инвестирано је око 100 хиљада марака, од чега је половина обезбијеђена из општинског буџета, истиче начелник општине Фоча Радисав Машић.

-Ове године смо подијелили укупно 33 пластеника пољопривредним произвођачима. Тринаест пластеника добиле су социјално угрожене породице, а тада је Општина учествовала са 50 одсто, док су остатак финансирали донатори. Овај пут 20 корисника ће добити пластенике, које финансирају Општина и Каритас са по 40 одсто, док је учешће корисника 20 одсто-рекао је Машић.

Он је подсјетио да је за подршку развоју пољопривреде у буџету планирано око 150 хиљада марака.

-До сада смо за пластеничку прозводњу издвојили око 50 хиљада марака. Редовно издвајамо новац за пчеларе, малинаре и подстицаје за производњу млијека. Планирана средства за подршку развоју пољопривреде ћемо искористити за те намјене, а све остало је додатно од донатора и организација са којима имамо сарадњу-рекао је Машић.

Кроз пројекат „Пластеничка производња поврћа 2020-2021 у општини Фоча“,  чија је укупна вриједност 58.573,40 КМ, пластенике ће добити незапослене, социјално и материјално угрожене особе, као и млади са подручја општине Фоча који посједују властито пољопривредно земљиште или њихови ужи чланови породице.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...