Насловна Друштво Пластеници за 20 пољопривредних произвођача

Пластеници за 20 пољопривредних произвођача

1 C
Foča

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговоре са 20 пољопривредних произвођача из ове локалне заједнице о додјели пластеника, чија је површина по 100 квадратних метара. Вриједност пројекта који Општина Фоча реализује са Каритасом је око 58 хиљада марака.

За покретање пластеничке производње одлучио се двадесетпетогодишњи Никола Шолаја. Засадиће парадајз, паприку и краставац у мјесту Патковина. Поврће из пластеника искористиће за своје потребе, а планира да га понуди фочанским рафтинг камповима.

-Са родитељима, бабом и дједом у дјетињству сам почео да се бавим производњом поврћа. За овај вид посла сам се опредијелио јер сматрам да млади требају да се баве пољопривредом и да улажу у своју државу домаћом производњом-рекао је Шолаја.

Исте културе узгајаће и пензионер Милија Крсмановић из Драгочаве који поврће намјерава да пласира на пијаци и у трговачким радњама у Фочи.

-Као пензионер у 65. години одлучио сам да почнем да се бавим пољопривредом. Имам тржиште, а савјет да почнем са пластеничком производњом добио сам од пријатељице која има пластеник-рекао је Крсмановић.

За почетнике у пластеничкој производњи поврћа организована је стручна обука. Наредне двије године стручњаци ће надгледати њихов рад.

-Планирано је да ове активности буду завршене у прољеће, али због пандемије вируса корона приморани смо да наставимо на прољеће наредне године. Корисници ће пластенике добити у наредних 15 до 20 дана и монтажа креће одмах, док ће испорука расадног материјала бити у прољеће- рекао је савјетник за повртарску производњу у Каритасу Елведин Алић.

У овој години у пластеничку производњу у Фочи инвестирано је око 100 хиљада марака, од чега је половина обезбијеђена из општинског буџета, истиче начелник општине Фоча Радисав Машић.

-Ове године смо подијелили укупно 33 пластеника пољопривредним произвођачима. Тринаест пластеника добиле су социјално угрожене породице, а тада је Општина учествовала са 50 одсто, док су остатак финансирали донатори. Овај пут 20 корисника ће добити пластенике, које финансирају Општина и Каритас са по 40 одсто, док је учешће корисника 20 одсто-рекао је Машић.

Он је подсјетио да је за подршку развоју пољопривреде у буџету планирано око 150 хиљада марака.

-До сада смо за пластеничку прозводњу издвојили око 50 хиљада марака. Редовно издвајамо новац за пчеларе, малинаре и подстицаје за производњу млијека. Планирана средства за подршку развоју пољопривреде ћемо искористити за те намјене, а све остало је додатно од донатора и организација са којима имамо сарадњу-рекао је Машић.

Кроз пројекат „Пластеничка производња поврћа 2020-2021 у општини Фоча“,  чија је укупна вриједност 58.573,40 КМ, пластенике ће добити незапослене, социјално и материјално угрожене особе, као и млади са подручја општине Фоча који посједују властито пољопривредно земљиште или њихови ужи чланови породице.

Последњи текстови

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...

У Српској тродневна жалост

Влада Републике Српске донијела је Закључак којим проглашава тродневну жалост у Српској 20, 21. и 22. новембра због упокојења Његове светости патријарха...