Насловна Друштво Повећан износ студентских стипендија

Повећан износ студентских стипендија

7.7 C
Foča

Општина Фоча у академској 2020/2021. години стипендираће 173 редовна  студента који су испунили услове конкурса расписаног у децембру прошле године. Износ за исплату студентских  стипендија износи  170.000 КМ.

Потписивање уговора са стипендистима почело је данас за студенте првих, других  и трећих година студија у два различита термина,  а све у циљу поштовања епидемиолошких мјера.  

Износ стипендије за студенте првих година факултета повећан је за десет марака у односу на прошлогодишњу стипендију па сада износи 90 марака. За студентски стандард овај износ није занемарљив, кажу Дејан Радовић студент Медицинског факултета у Фочи.

-Веома ће ми значити у будућем периоду. Моћи ћу себи да приуштим неке ствари које нисам могао у средњој школи, рекао је Дејан Радовић.

– Надам се да ће стипендија  подмирити трошкове Студентског дома или покрити неке друге ситнице, каже  Анђела Радовић која студира енглески и кинески језик и књижевност.

Појединачни износ стипендије, зависно од године студија, је од 90 до 110 КМ мјесечно. Стипендије ће добити студенти са најмањом просјечном оцјеном 7,50, дјеца погинулих бораца и раатних војних инвалида, студенти без једног или оба родитеља, корисници социјалне помоћи, студенти чија су оба родитеља незапослена и студенти из вишечланих породица.  

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да ће од ове године локална управа за Дан опоштине -9. мај, наградити најбоље студенте и ђаке генерације, а на улазу у град биће постављен билборд са њиховим сликама и поруком „Понос Фоче“.

-Након дужег периода кренули смо са повећањем стипендија  за одређени износ, колико нам могућности дозвољавају. Желим да нагласим да општина Фоча стипендира готово све категорије студената и наставићемо са тим акцијама. Оно што је новост за Дан општине наградићемо најбоље студенте и ђаке генерације. На улазу у град на билборду истаћи ћемо њихове слике са натписом „Понос Фоче“,  јер они то заиста и јесу, рекао је начелник Вукадиновић.  

Уговоре о стипендирању сутра ће потписати студенти четвртих, петих и шестих година студија.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...