Насловна Друштво Погоршава се епидемиолошка слика: Потребно строго придржавање мјера

Погоршава се епидемиолошка слика: Потребно строго придржавање мјера

26 C
Foča

На подручју општине Фоча четири особе позитивне су на вирус корона. Тренутно су без већих симптома и доброг здравственог стања, па су у кућној изолацији, као и њихови контакти. Под здравственим надзором укупно је 28 лица, док су на лијечењу у Универзитетској болници 22 пацијената из околних општина.

Због погоршања епидемиолошке слике на подручје цијеле регије, Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је на становништво да се придржава раније прописаних мјера, ношења маски, одржавања дистанце, личне хигијене и провјетравања просторија.

У посљедње вријеме на регији Горње Подриње и читавој Херцеговини биљежи се раст броја људи заражених вирусом корона, што је посљедица опуштања грађана, недисциплине и непридржавања мјера.

Епидемиолошка ситуација се из дана у дан погоршава, упозоравају из Регионалног завода за заштиту здравља. Директорица Завода Слађана Арсеновић појаснила је да је најтежа ситуација тренутно у Вишеграду, гдје је 15 особа заражено вирусом. Вирус је ушао у Дом здравља и у Дом за лица са инвалидитетом, па се сви запослени и штићеници могу сматрати потенцијално зараженим, са аспекта струке.

-Обишли смо те двије установе у Вишеграду, дали препоруке, дефинисали контакте, тестирање је у току и трајаће, настављамо да пратимо ситуацију. Ситуација у Фочи је боља него у Вишеграду, настојимо да подигнемо превентивне мјере на виши ниво, како бисмо је одржали-рекла је Арсеновићева.

Ситуација у Фочи јесте далеко боља него у Вишеграду, али је ипак у благом погоршању, истиче директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић. Вирус није ушао у здравствене и друге установе и нема заражених здравствених радника. Проблем су масовна окупљања грађана, путовања, непридржавање мјера, а посљедњих дана  и сакривање контаката са зараженим особама, појашњава Ристановић.

-Под здравственим надзором у кућним условима је 28 особа, од којих су четири позитивне на вирус, сви су доброг здравственог стања. Тестирање контаката је у току, ситуација се компликује, а највећи проблем је непридржавање мјера. Све особе које имају температуру или респираторне тегобе нека се јаве породичном љекару, да не иду на посао, да се не крећу, те да они који су били у контакту са зараженом особом не крију то, већ да се јаве љекару и добиће сва упутства-појаснио је Ристановић.

У Универзитетској болници у Фочи, на Инфективном одјељењу, тренутно су на лијечењу 22 пацијента из сусједних општина од којих је 14 позитивно на вирус корона, а осморо је на посматрању.

-Већина пацијената је средње тешке клиничке слике, док су три пацијента са тешком сликом, са кисеоничком потпором. Пацијенти су из Љубиња, Берковића, Вишеграда, Новог Горажда и Рогатице, а данас нам стиже још шест пацијената са симптомима. Тренутно имамо задовољавајући број кревета за овај број пацијената, а видјећемо како ће се ситуација даље одвијати-рекла је помоћник директора Универзитетске болнице, Марија Петровић.

Због свеукупне ситуације, Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је поново на грађане да се придржавају раније предложених мјера, како не би било увођења рестриктивнијих. Наредних дана инспекција ће заједно са полицијом појачати контролу.

Начелник Фоче Радисав Машић поновио је још једном на обавезу ношења заштитних маски и у затвореном, држање физичке дистанце, одржавање хигијене и избјегавање окупљања.

-Контролисаћемо поштовање мјера, прије свега у угоститељским објектима, трговинама, који морају да обавежу све госте и купце на ношење маске, сви који раде морају се придржавати мјера, а контролисаће се и поштовање радног времена-рекао је Машић.

Посебан апел упућен је власницима рафтинг кампова, чије ће радно вријеме убудуће бити усклађено са прописаним радним временом угоститељских објеката на подручју града, како би се смањила окупљања и организовање масовних забава.

-Атмосфера је горе опшутенија, имамо примјере да забаве трају у камповима знатно дуже, па зато радно вријеме угоститељских објеката и на камповима скраћујемо до 23.00 часа. Упозоравамо власнике кампова да поштују то радно вријеме, јер свако непоштовање повлачи за собом и санкције у складу са законом-рекао је Машић.

Општински штаб је упозорио да неће толерисати неодговорност појединаца код којих је потврђен вирус, као ни лица која су у кућној изолацији, већ ће свако непридржавање мјера бити санкционисано.

Штаб инсистира на повећању личне одговорности сваког појединца, нарочито млађе популације. Препоручује да се путовања у сусједне земље, поготово у заражена подручја, сведу на најмању мјеру, а старијим особама и хроничним болесницима да ограничне кретање и поштују прописане епидемиолошке мјере.

Вирус је још у заједници, нема опуштања, ни масовног окупљања-поручују из Штаба, који ће у наредном периоду засједати сваког другог дана и пратити ситуацију.

Последњи текстови

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са...

УБ Фоча: Уз нову амбуланту и нови холтер апарати за мање листе чекања

Недавним преласком у нову зграду Поликлинике, амбуланта за кардиологију Универзитетске болнице Фоча добила је и нову опрему, између осталог и пет холтер...

Сунчано и топло

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити претежно сунчано и топло уз дневни развој облака и услове за локалну краћу кишу...

Почетак остварења давне жеље: Гради се црква сјећања на мучки убијене краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословнеске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини...

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...