Насловна Друштво Подршка мањим пољопривредницима да достигну праг за подстицај

Подршка мањим пољопривредницима да достигну праг за подстицај

-4.4 C
Foča

Правилник за остваривање пољопривредних подстицаја општине Фоча, који је ове године знатно измијењен, смањењем прага, допуњен је данас новим видом подршке за иницијални развој недовољно развијених газдинстава у области сточарства, да би им се помогло да достигну неопходни услов за остваривање подстицаја.

Право на новчану подршку до 2.000 КМ за повећање сточног фонда приоритетно ће моћи да остваре демобилисани незапослени борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца, који посједују пољопривредно земљиште или уговор о његовом коришћењу, а не испуњавају услове о броју грла потребних за подстицај.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је правилник претходно измијењен и прилагођен условима пољопривредне производње у Фочи, те да се на томе није стало, па је расписан додатни стимуланс за борачке категорије.

„Циљ је да људе који немају ништа или имају занемарљив сточни фонд, или симболичан, да дођу до оне границе да би могли да остваре услове општинског правилника за подстицајна средства. Људи који проширују сточни фонд, који желе да се врате на село да оснују газдинства, моћи ће да конкуришу за ова средства, а искључиво се односи на људе који су најугроженији- на незапослене борце, ратне војне инвалиде, породице погинулих“, рекао је Вукадиновић.

Допуна правилника објављена је данас и за осам дана ступа на снагу, а захтјеви ће се примати до краја новембра.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Оливера Елез каже да су два главна критеријума, поред тога што се ова мјера приоритетно односи на борачке категорије, да имају услове за бављење сточарством и да њихова новчана примања спадају у минималну категорију, а то је 350 КМ по домаћинству или 150 КМ по члану.

„Документација коју је потребно доставити је само она која потврђује та два услова, да имају газдинство- било поsједовни лист, било уговор о закупу, и потврду о примањима. Једnоставна документација која се брзо може прикупити“, навела је Елезова.

Она је додала да су појединачни износи ограничени на 2.000 КМ, а укупна средства по овој допуни на 30 одсто од укупних подстицајних средстава за пољопривреду за ову годину.

„За 2.000 КМ ми смо рачунали да се може набавити десетак оваца, што је најтежи услов за мања домаћинства која се баве овчарством, али не тако интензивно, па не остварују праг од 60 оваца за подстицај од минимално пет марака по грлу“, рекла је Елезова.

Она је подсјетила да је општински правилник о подстицајима у пољопривреди ове године знатно измијењен, па су услови сада доста нижи у односу на републички и претходни општински правилник, чиме је већем броју пољопривредних газдинстава омогућено да остваре подстицај.

Тако је, између осталог, број грла потребних за подстицај смањен на 60 оваца, пет крава, 30 кошница…

„Спуштањем доњег прага, желимо да интензивирамо она домаћинства која се још увијек баве пољопривредом, да се не деси да се број грла и даље смањује, а ту су наравно и подстицаји за воћаре. Подстицаји за улагање у пластеничку производњу су 30 одсто за комерцијална, 15 одсто за некомерцијална газдинства од инвестираних средстава, а пластеник не може бити мањи од 100 метара квадратних“, истакла је Елезова. За већину подстицаја крајњи рок за пријаву је 31. октобар, док се захтјеви за премије за млијеко и за подстицаје за шталске капацитете примају до 31. децембра. 

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...