Насловна Друштво Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

13.9 C
Foča

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1. март. У оквиру вјежбе провјерена је спремност, обученост и ефикасност истовременог дјеловања специјализованих служби из Фоче.

Способност да брзо реагују и спасу животе показали су фочански ватрогасци, спелеоспасиоци и медицинско особље Дома здравља Фоча.

-Имали смо прилику да видимо како се истовремено реагује у случају двије или више несрећа. Ово је прилика да и грађани виде да су у сигурним рукама када је у питању рад Општинске цивилне заштите, која руководи свим акцијама спасавања са својим специјализованим јединицама и професионалним хитним службама-рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Фоча Милош Јакић.

Током вјежбе приказано је гашење пожара у стамбеној згради, вертикални транспорт повријеђених помоћу ужади, као и евакуација повријеђених из аутомобила приликом тешких саобраћајних несрећа.

-Територијална ватрогасна јединица Фоча била је задужена за спасавање повријеђене особе у саобраћајној несрећи и ватрогасци су веома добро одрадили вјежбу. Ово је саставни дио нашег посла, да вјежбамо и да будемо спремни да реагујемо ако затреба-рекао је командир Територијалне ватрогасне јединице Фоча Радојица Малиш.

Замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић истакла је да је вјежба показала спремност Цивилне заштите да правовремено реагује и помогне грађанима у случају несрећа.

-Оно што нас као локалну заједницу чини поносним је да имамо и оруђе и возила, а што је најбитније људе. Цивилна заштита, ватрогасне јединице и остале службе које помажу становништву имаће адекватну подршку локалне заједнице-рекла је Рашевићева.

У спасилачкој вјежби учествовали су Територијално ватрогасна јединица Фоча, Добровољно ватрогасно друштво Фоча, Спелеоспаслачка служба Републике Српске-Станица Фоча и Хитна помоћ Дома здравља Фоча.

Међународни дан цивилне заштите-1. март обиљежава се у цијелом свијету од 1990. године, с циљем да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих врста несрећа и катастрофа.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...