Насловна Друштво Полагање камена темељца за изградњу ХЕ „Бук Бијела“

Полагање камена темељца за изградњу ХЕ „Бук Бијела“

37.6 C
Foča

Предсједници влада Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић положиће камен темељац за изградњу хидроелектране “Бук Бијела”, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона евра.

Свечаност ће бити одржана уз присуство највиших званичника Републике Српске и Републике Србије данас у Фочи, у 13.30 часова.

Овај догађај је од изузетне важности за општину Фоча, али и за цијелу Републику.

“Бук Бијела” биће највећа и најзначајнија, од планиране три хидроелектране, са дужином бране од готово 200 метара, висином 57 и вјештачким језером дужине 11,5 километара.

Изградњом “Бук Бијеле”, која би требало да траје пет година, биће отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”.

На реализацију овог стратешки важног, инфраструктурног пројекта чекало се пуних 50 година.

Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године.

Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.  

Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...