Насловна Друштво Порибљавањем Дрине и малом школом риболова завршена „Дринска авантура“

Порибљавањем Дрине и малом школом риболова завршена „Дринска авантура“

7.3 C
Foča

Малом школом риболова, порибљавањем и дегустацијом рибљих специјалитета на ушћу Ћехотине у Дрину у Фочи је завршена Четврта туристичко-забавна манифестација „Дринска авантура”, у организацији Омладинског покрета.

Најмлађима су додијељене чланске карте овдашњег риболовног друштва. Међу учесницима који су стекли прве риболовачке вјештине био је осмогодишњи Лазар Филиповић.

– Тата ми је раније објаснио како се пеца, али до сада нисам пецао. Добићу штап и ићи ћемо заједно у риболов-рекао је Лазар.

Захваљујући стеченом знању од претходне године, једанаестогодишњи Никола Ћурчић успио је да улови мањи примјерак пастрмке, који је због риболовних правила вратио назад у ријеку.

-Пецам од прошле године, најчешће на Дрини. Доста сам научио и често успијем да уловим рибу- рекао је Никола.

И ове године организатори „Дринске авантуре“ пружили су допринос обнављању рибљег фонда, па је ријека Дрина обогаћена са 10.000 јединки млађи поточне пастрмке.

-Циљ овог дијела манифестације био нам је да укажемо на важност очувања рибљег фонда и да најмлађима  пренесемо љубав према природи и спортском риболову. Изабрали смо једну од најљепших локација у Фочи – ушће Ћехотине у Дрину и веома нам је важан тај еколошки аспект- рекао је предсједник Омладинског покрета Фоча Младен Мандић.

Члан Управног одбора Спортско-риболовног друштва „Младица“ Љубиша Ивановић истакао је да су ријеке и порибљавање веома важни за све грађане Фоче, а не само за риболовце.

-Друштво газдује са 17 водотокова на подручју Фоче и ми смо богати са ријекама. Позивам све привреднике који послују на обалама Дрине и Ћехотине, као и остале грађане да чувају то наше богатство, јер ако немамо очувану природу онда ништа нећемо оставити младим нараштајима- рекао је Ивановић.

„Дринска авантура“ окупила је младе из Фоче, Устиколине, Требиња, Бањалуке и Лознице, који су се такмичили у ноћној вертикалној трци и бициклизму, док је регата Дрином отказана због одлуке Штаба за ванредне ситуације општине Фоча, усљед погоршане епидемиолошке ситуације.

Манифестацију су подржали Општина Фоча, хуманитарна организација Католички сервис помоћи (ЦРС) и УСАИД-ов пројекат ПРО-Будућност.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...