Насловна Друштво Постхумна одликовања за борце из Фоче, Гацка и Вишеграда

Постхумна одликовања за борце из Фоче, Гацка и Вишеграда

6.2 C
Foča

Породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Фоче, Гацка и Вишеграда данас су у Фочи уручена постхумна одликовања- Медаља заслуга за народ.

Васо Билинац, са сузама у очима, преузео је одликовање за свог сина Жељка, који је у погинуо 12. септембра 1992. године на ратишту изнад Устиколине у 22. години.

„Јесте да ову захвалницу честитао примам, али камо среће да је не примам, и ја и остале породице. Мој син је носио пушкомитраљез, погинуо је заједно са двојицом својих сабораца Миланом Билинцем и Неђиком Радовићем “, рекао је Билинац.

Он се захвалио републичким и општинским властима што и на овај начин чувају успомену на погинуле српске борце.

Постхумна признања, у име предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, уручили су њен изасланик Слободан Жупљанин и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Вукадиновић је истакао да погинули борци, ратни војни инвалиди и демобилисани борци, и њихова заслуга у одбрани слободе и стварању Републике Српске, не смију да буду заборављени.

„Ово је минимум којим морамо да се одужимо породицама и погинулим борцима, који су животе уткали у темеље Републике Српске. Захваљујем се кабинету предсједнице Републике Српске и заиста мислим да треба да наставимо, како општинска власт, тако и републичка, да помажемо у сваком могућем погледу ове породице, јер ти људи су дали оно најсветије што су имали- то су њихови животи“, навео је Вукадиновић.

Изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин рекао је да јунаци умиру онда када буду заборављени и да је обавеза свих у Српској да се сјећају погинулих бораца.

„Ми смо данас овдје дошли да у име институција Републике Српске искажемо постовање према и жртвама и према њиховим породицама и да се још једном заједно сви обавежемо да никада не смију бити заборављени. Оно што су они донијели, а то је слобода српског народа и свих других народа који живе у Републици Српској, нешто је са чим се нико не смије погађати“, нагласио је Жупљанин.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...