Насловна Друштво Потписани уговори о донацији 12 пластеника

Потписани уговори о донацији 12 пластеника

2.3 C
Foča

Њемачка невладина организација „АСБ“ у сарадњи са Општином Фоча обезбиједила је 12 пластеника са свом пратећом опремом и сјеменским материјалом за кориснике из социјално угрожених породица и колективне кориснике на подручју ове локалне заједнице којима би пластенички узгој требало да помогне у обезбјеђивању хране за властите и друге потребе. Пластеници су дио пројекта „Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ“ који са 150.000 евра финансира Министарство спољних послова Републике Њемачке.

Донацију је у Фочи добило девет социјално угрожених породица и три установе, међу којима су ОШ „Свети Сава“, Средњошколски центар и Казнено-поправни завод.

Уз помоћ пластеника тридесетдвогодишњи Фочак Драган Перишић моћи ће да уозбиљи пољопривредну производњу којом се, у недостатку запослења, годинама бави у селу Потпећ, прехрањујући породицу.

-Пољопривреда ми је једини извор прихода, тако да ће нам пластеник много значити за наставак производње. До сада сам на отвореном узгајао кромпир и друге пољопривредне производе, а сада ћемо у пластенику засијати све што успијева на нашем подручју-рекао је Перишић.

Пластеник ће добро доћи и ученицима ОШ „Свети Сава“, који се, кроз Ученичку задругу „Младост“, баве садњом воћа и цвијећа.

-Ученици су већ узгајали цвијеће, зачинско боље, имамо и мали воћњак у нашем дворишту, тако да ће уз пластеник то све бити озбиљније и боље. Осим тога, развијаће предузетнички дух, усвајати вриједности и предности рада и зараде-рекла је директорица школе Јелена Чанчар.

?

Донација пластеника обрадоваће и фочанске средњошколце, посебно оне који су ове године уписали дефицитарно занимање расадничар. Тако ће, уз теоретски дио, своје знање обогатити и кроз практичну наставу, каже директор Средњошколског центра Крсто Ивановић.

-Имамо и шумарске техничаре који ће, такође, користити пластеник. Поред школе смо припремили простор за постављање палстеника, оспособљен кадар за рад са дјецом. Кренућемо у производњу садног материјала и сезонских култура-казао је Ивановић.

Укупна вриједност пројекта у Фочи је 30.000 марака, од чега је учешће општине око 10.000 марака, односно 40 одсто, а остатак су донаторска средства, појаснио је начелник Радисав Машић.

-Центар за социјални рад је одабрао девет корисника из социјално угрожених категорија, а ми смо три пластеника, што је новина у пројекту, обезбиједили за три колектива, двије школе и Економију КПЗ-а. Све своје обавезе корисници ће на вријеме измирити, а ми ћемо и даље подржавати овај пројекат-појаснио је Машић.

?

Пројект менаџер пројекта за помоћ социјално угроженима породицама и појединцима, који је представник АСБ-а, Русмир Ханић, појаснио је да се кроз пластеничку донацију првенствено економски оснажују корисници и унапређује пољопривредна производња.

-Резултат ће бити производња поврћа које ће корисници користити за сопствене и друге потребе. Прецизније, колективи који су добили донацију, као и идивидуални корисници, биће у обавези да у једној години испоруче по стотину килограма производа некој установи, организацији или појединцима које одреди Центар за социјални рад. То дође као транзиција алтруизма, да су корисници у обавези да некоме врате нашу донацију, а када кажем донацију, мислим на партнерску сарадњу са општином Фоча-појаснио је Ханић.

Пројектом је планирана и обука корисника о технологији пластеничке производње, док је испорука пластеника планирана за десетак дана. Поред Фоче, пројекат се реализује у још 11 локалних заједница у БиХ.

Посљедњи текстови

За Задушнице бесплатан превоз према мјесним гробљима

Општина Фоча у сарадњи са Борачком организацијом Фоча, поводом Задушница, у суботу, 6. марта организује посјету мјесним гробљима. Превоз је бесплатан и...

„VELUX“: Замјена кровних прозора није баук

Сви који живе у поткровљу, а са стрепњом дочекују зиму вјероватно нису ријешили најважнију ствар везану за њихове домове – кровне прозоре....

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...