Насловна Друштво Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

12.5 C
Foča

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са студентима осталих година уговори бити потписани сутра. У наредних десет мјесеци у Фочи ће стипендије добијати 175 студената, за шта је у општинском буџету обезбијеђено око 150.000 КМ.

Право на стипендију остварили су студенти са најмањом просјечном оцјеном 7,50, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида , студенти без једног или оба родитеља, корисници социјалне помоћи, студенти чија  су оба родитеља незапослена, студенти из вишечланих породица са троје и више дјеце, бруцоши са одличним успјехом из средње школе и наградама са такмичења, студенти  који нису корисници стипендија из других извора стипендирања, а старосна граница за стипендију је 26 година.

Међу стипендистима који ће мјесечно примати по 80 марaка су Јелена Елез, студенткиња друге године Електротехничког факултета у Београду и Милош Перишић, студент друге године Технолошког факултета у Бањалуци.

-Као студенту стипендија ми много значи, нарочито што сам из породице у којој ради само један родитељ, док ми је и сестра студент. Задовољна сам досадашњим начином исплате стипендија и најбитније је да на крају буду исплаћене. Студентима је свака помоћ добродошла, а посебно од општине у којој живимо- рекла је Елезова.

-Стипендија ће ми олакшати трошкове студија и добро ће ми доћи да плаћам боравак у студентском дому и исхрану у мензи-рекао је Перишић.

Стипендије ће бити исплаћиване редовно, у износима од 80 до 100 марака, зависно од године студија, истичу у локалној управи.

-Ова година је била специфична и због пандемије вируса корона сада потписујемо уговоре о стипендирању. Исплата стипендија ће почети наредне седмице и студенти не треба да брину, јер ће сви добијати стипендије редовно. Наградили смо најбоље студенте са минималним просјеком 7,50. Међу стипендистима је девет вуковаца из средње школе, 12 студената без једног родитеља, један студент без оба родитеља и троје дјеце ратних војних инвалида. Из социјалних категорија је 29 стипендиста, док је 17 из вишечланих породица- рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Дводневно потписивање уговора организовано је у два различита термина, како би се испоштовале све епидемиолошке мјере. Студентима који нису били у прилици да уговоре потпишу у заказаним терминима остављена је могућност да то учине у просторијама Општине Фоча.

У протеклој академској години општина Фоча исплатила је стипендије 141 студенту.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...