Насловна Друштво Потребно помоћи Универзитетској болници Фоча

Потребно помоћи Универзитетској болници Фоча

18.9 C
Foča

Општински штаб за вренредне ситуације из Фоче упутиће захтјев Министартсву здравља и Влади Српске, као и општинама у регији Стара Херцеговина, да помогну Универитетској болници Фоча набавком кисеоника, лијекова, санитетског материјала и хране, јер су у овој здравственој установи због повећаног броја обољелих од ковида вишеструко повећани трошкови, а и медицинско особље је на измаку снаге.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је погоршана епидемиолошка ситуација  у Српској довела до исцрпљивања здравственог система и повећања трошкова у болницама.

„Обратићемо се Влади и ресорном министарству са захтјевом да помогну Универзитетској болници, којој је потребна материјална помоћ у обезбјеђењу лијекова, санитетског материјала, потребно је за храну, за опрему, све што је потрошни материјал је на ивици. Поред тога, радници који раде у Болници и Дому здравља већ шест мјесеци су пренапрегнути и питање је како ће све ово издржати“, упозорио је Машић.

Он је још једном замолио грађане да одговорним понашањем и поштовањем прописаних мјера помогну себи и другима, али и здравственим радницима.

У Универзитетској болници Фоча тренутно су смјештена 33 пацијента из Фоче и околних општина, од којих су 23 позитивна на вирус корона, а 12 је у изолацији са клиничком сликом која указује на обољење изазвано короном.

На респиратору су три пацијента.

На подручју општине Фоча од почетак епидемије 89 особа је заражено вирусом корона, од којих се 11 опоравило, а под надзором је 138 лица.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је и даље повећан број пацијената који се јављају у респираторне амбуланте ове установе.

„Дневно се јави 20 пацијената. С обзиром да је у сталном повећању број обољелих, били смо принуђени да од Цивилне заштите, Општинског и Републишког штаба тражимо још један контејнер, који смо добили, за још једну ковид амбуланту, гдје ћемо вршити прегледе и терапије“, рекао је Ристановић.

Он је додао да се амбулантно у Дому здравља тренутно лијечу осам пацијената позитивних на вирус корона са средње тешком клиничком сликом.

Општински штаб за ванредне ситуације одлучио је да се откажу традиционалне фочанске манифестације „Гастро фест“ и Дани боровнице.

Општинска инспекција и полиција наставиће контролу поштовања заштитних мјера, посебно викендом у угоститељским објектима и рафтинг камповима, а наставиће се и дезинфекција и прање јавних површина.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....