Насловна Друштво Почела тестирања студената и радника који путују ван Српске

Почела тестирања студената и радника који путују ван Српске

8.9 C
Foča

Регионални центар Института за јавно здравство Српске у Фочи почео је узимање узорака за тестирање на вирус корона од студената и радника из регије Стара Херцеговина, који студирају, односно раде ван Српске,  а општински Штаб уступио је Институту просторије за тај посао.

Цијена тестирања је 200 КМ, с тим што ће одлуком Владе трошкове за студенте сносити солидарно грађани Српске, односно услуга ће се плаћати из републичког буџета, док ће радници сами сносити трошкове.

Да би посао ишао брже, односно да би студенти на вријеме стигли на испите, општина је помогла Институту уступањем веће просторије за тај посао.

Општински Штаб је донио одлуку да је од данас радно вријеме за све објекте који имају дозволу да раде од 7.00 до 21.00 час, с обзиром да у 22.00 почиње полицијски сат.

На сједници Штаба је речено да се угоститељи и фризери, као и остали субјекти којима је попуштањем мјера омогућен рад, углавном придржавају препорука надлежних, али да је било и случајева непоштовања мјера, као и бахатог понашања појединих угоститеља према комуналним полицајцима, што је пријављено Полицијској управи.

Првог дана комунална полиција је дјеловала превентивно, док ће од данас почети да кажњава, поручено је са сједнице Штаба.

Начелник општине Радисав Машић каже да су све мјере заштите од вируса корона у интересу здравља, прије свега радника који раде у локалима, као и свих грађана.

„Молимо угоститеље да се приодржавају прописаних мјера. Ми смо данас на Штабу донијели одлуку да наша инспекција у сарадњи са полицијом све оне који не поштују мјере више не упозорава, него да их кажњава“, рекао је Машић.

На сједници Штаба је истакнуто да ће Универзитетска болница Фоча од Републичког штаба Цивилне заштите данас добити дезинфекциони тунел, који ће бити постављен на улаз у ковид одјељење.

„И даље морамо бити врло опрезни и водити рачуна да се прописане мјере досљедно поштују, јер вирус постоји. Ми само треба да се адекватно заштитимо да не дође до нас“, навео је Машић.

Одлуком Републичког штаба карантини се укидају, тако да ће данас и у Фочи почети њихово демонтирање са двије локације- са Градског стадиона и из Градске дворане.

У Фочи до сада није било заражених вирусом корона.

Под здравственим надзором тренутно је 25 особа, а надзор је завршен за 206 лица.

Последњи текстови

Састанак извршног комитета СНСД-а у Фочи- Додик: Србија прихватила заједничку градњу “Бук Бијеле”

У Фочи је днас одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководством општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке...

Универзитетска болница Фоча-стратешки интерес Републике Српске

У Универзитетској болници Фоча озваничен је почетак рада поликлинике, са више од двадесет специјалистичких амбуланти и савременом опремом, који је дио великог...

Економски факултет Пале уписује нову генерацију студената

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву на трагу традиције коју баштини од 1952. године и оснивања Економског факултета у Сарајеву, више од...

Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радисавом Машићем, изразио задовољство начином на...

Облачно уз кишу са грмљавином

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће прије подне бити претежно облачно са сунчаним интервалима, а око подне очекује се киша,...