Насловна Друштво Почела тестирања студената и радника који путују ван Српске

Почела тестирања студената и радника који путују ван Српске

24 C
Foča

Регионални центар Института за јавно здравство Српске у Фочи почео је узимање узорака за тестирање на вирус корона од студената и радника из регије Стара Херцеговина, који студирају, односно раде ван Српске,  а општински Штаб уступио је Институту просторије за тај посао.

Цијена тестирања је 200 КМ, с тим што ће одлуком Владе трошкове за студенте сносити солидарно грађани Српске, односно услуга ће се плаћати из републичког буџета, док ће радници сами сносити трошкове.

Да би посао ишао брже, односно да би студенти на вријеме стигли на испите, општина је помогла Институту уступањем веће просторије за тај посао.

Општински Штаб је донио одлуку да је од данас радно вријеме за све објекте који имају дозволу да раде од 7.00 до 21.00 час, с обзиром да у 22.00 почиње полицијски сат.

На сједници Штаба је речено да се угоститељи и фризери, као и остали субјекти којима је попуштањем мјера омогућен рад, углавном придржавају препорука надлежних, али да је било и случајева непоштовања мјера, као и бахатог понашања појединих угоститеља према комуналним полицајцима, што је пријављено Полицијској управи.

Првог дана комунална полиција је дјеловала превентивно, док ће од данас почети да кажњава, поручено је са сједнице Штаба.

Начелник општине Радисав Машић каже да су све мјере заштите од вируса корона у интересу здравља, прије свега радника који раде у локалима, као и свих грађана.

„Молимо угоститеље да се приодржавају прописаних мјера. Ми смо данас на Штабу донијели одлуку да наша инспекција у сарадњи са полицијом све оне који не поштују мјере више не упозорава, него да их кажњава“, рекао је Машић.

На сједници Штаба је истакнуто да ће Универзитетска болница Фоча од Републичког штаба Цивилне заштите данас добити дезинфекциони тунел, који ће бити постављен на улаз у ковид одјељење.

„И даље морамо бити врло опрезни и водити рачуна да се прописане мјере досљедно поштују, јер вирус постоји. Ми само треба да се адекватно заштитимо да не дође до нас“, навео је Машић.

Одлуком Републичког штаба карантини се укидају, тако да ће данас и у Фочи почети њихово демонтирање са двије локације- са Градског стадиона и из Градске дворане.

У Фочи до сада није било заражених вирусом корона.

Под здравственим надзором тренутно је 25 особа, а надзор је завршен за 206 лица.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...