Насловна Друштво Почели Дани боровнице- корона повећала тражњу за еликсиром са Зеленгоре

Почели Дани боровнице- корона повећала тражњу за еликсиром са Зеленгоре

10.6 C
Foča

Манифестација „Дани боровнице“, која је почела вечерас у Фочи изложбом производа од овог љековитог биља, показала је да је ове године изузетна потражња за плавичастим плодовима са планинских пашњака, чему је сигурно допринијела потреба људи да поправе свој имунитет у доба короне.

Мислите на здравље-једите боровницу и посјетите предивне предјеле у околини Фоче на којима она расте-овако би се могла сажети основна порука ове традиционалне манифестације која траје дуже од деценију.

Свјесни колика је њена хранљива вриједност, посјетиоци су поручили да је боровница најбоља вакцина не само против вируса корона, већ и против свих других болести.

На десетак штандова на Тргу краља Петра могли су да пробају и пазаре свјеже плодове и широк асортиман специјалитета од боровнице-сокове, чај, џемове, слатка, колаче, патишпање.

Колика је тражња за благом са Зеленгоре, Љубишње, Волујака и других фочанских планина најбоље говори чињеница да је Веленка Станојевић, која је за ову изложбу набрала 50 килограма самониклих бобица, све распродала још прије њеног отварања.

Цијена по килограму ове године је 10 КМ.

„Да је родила и није баш, јер је суша узела данак, велике су врућине. Потражња је баш велика, највјероватније због тога што је била корона, па народ превентивно дјелује да би био здравији“, каже Станојевићева.

Она је упозорила да је потребно заштити боровницу и спријечити њено брање док је зелена, јер се при таквом брању она уништава.

Божидарка Стевановић почаст „краљици са Зеленгоре“ одала је спремањем разних колача, међу којима је доминирала чоко торта од боровнице.

„Правимо разне специјалитете, разне колаче и пите, чај од листа, сокове, џемове, ликере, а трудимо се да то све спремамо на старински начин, како су то радиле наше баке, без великог додатка шећера“, рекла је Стевановићева.

Осим од боровнице, могли су се пробати сокови и од другог љекобиља-маслачка, коприве, мајчине душице, јагорчевине, које је припремила Милена Цицмил.

Иванка Владичић у природи скупља разне чајеве, а за ову прилику препоручила је чај од листа боровнице.

„Највише се користи за дијабетес. Припрема се тако што се стави једна чајна кашика у два децилитра воде, одстоји 15 минута и пије се бар два пута на дан“, каже Владичићева.

Туристичка организација Фоче овом манифестацијом настоји да подигне свијест људи о значају боровнице, њеној хранљивој вриједности, али и потреби њеног чувања, уједно промовишући фочанске планине.

Директор ТО Фоча Споменка Попадић каже да је много разлога да се конзумира боровница, имајући у виду да обилује витаминима, жељезом, да подстиче добро расположење, а да је управо боровница један од разлога зашто треба посјетити фочански крај.

„Дане боровнице настављамо идуће сриједе у Требињу испред њиховог туристичког центра, гдје ћемо презентовати наше производе“, рекла је Попадићева.

Изложба боровнице на Градском тргу у Фочи употпуњена је наступом музичког дуа Јована и Харт из Источног Сарајева.

Посљедњи текстови

Медицински факултет: Промовисани млади доктори, магистри и мастери

Медицински факултет у Фочи, један од стубова развоја медицине, медицинске едукације, истраживања и академског живота у Републици Српској поносан је на 104...

„Андрићева лица“ пред Фочацима

У фочанском Центру за културу и информисање отворена је изложба радова академске сликарке из Вишеграда Весне Нешковић о теми "Андрићева лица", која...

Милан Гаговић части суграђане јабукама

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић одлучио је да своје суграђане почасти са 400 килограма органске јабуке, коју узгаја на свом имању у...

Тродневна акција контроле возача

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас почиње тродневну акцију контроле возача под дејством алкохола, дроге или психоактивних лијекова с циљем побољшања стања...

У недјељу читаво подручје општине без струје

Због радова на реконструкцији 110КВ електропреносног далековода читаво подручје општине Фоча у недјељу ће бити  без електричне енергије, од 08,00 до 16,00...