Насловна Друштво Појачан надзор рафтинг кампова, кафана, кладионица, јавног превоза

Појачан надзор рафтинг кампова, кафана, кладионица, јавног превоза

26 C
Foča

У Фочи је тренутно 19 лица позитивно на ковид 19, од којих је четворо на болничком лијечењу, а имајући у виду велики број њихових контаката и људи који се јављају са тегобама, наредних дана може се очекивати даљи раст обољелих, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

Штаб је наложио општинској комуналној полицији да врши појачан надзор поштовања мјера, поготово у угоститељским објектима, јавном превозу и рафтинг камповима.

Посебно ће се контролисати обавеза ношења маски у продајним објектима, као и у јавном превозу- комби возилима којима се превозе туристи на рафтинг, такси возилима и градском аутобуском превозу.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је тренутно под здравственим надзором 76 особа, међу којима је 15 позитивних на вирус, од којих је двоје са средње тешком сликом.

Он је потврдио да међу зараженима има и медицинског особља Универзитетске болнице и Дома здравља.

„Нажалост, имамо и једног лаборанта Дома здравља, тако да смо ставили под надзор особље лабораторије и биће тестирани. Замолио бих грађане се за редовне контроле налаза стрпе седам до десет дана, док не профункционишемо. До тада ћемо радити само оно што је хитно, а један дио налаза радиће нам Универзитетска болница“, рекао је Ристановић.

Он је напоменуо да је више пацијената заражено на рафтинг камповима, обављајући послове возача комбија или скипера на гуменим чамцима.

„Стављени су под здравствени надзор и сви су добро. Замолио бих власнике кампова да строго воде рачуна да у комби превозу сви носе маску и држе дистанцу. Такође, у кафићима да се држи дистанца, да за столом не сједи више од троје, да носе маске, да су више у баштама него у затвореном дијелу кафића“, упозорио је Ристановић.

Начелник општине Радисав Машић истиче да сви показатељи говоре да ће расти број заражених, те да је основни узрок томе неодговорност грађана који не поштују три основна захтјева- да носе маске, да воде рачуна о хигијени и да држе дистанцу.

„То нису неки велики захтјеви и заиста не може бити разумијевања за оне који се овога не придржавају“, рекао је Машић.

Он је напоменуо да је Штаб лоцирао потенцијалне изворе преноса вируса.

„То су прије свега неодговорна понашања на камповима, било да је ријеч о превозу у комбијима или боравку у камповима. Затим, ту су кладионице и кафане у којима се људи не придржавају мјера, а податак да је међу зараженима све више млађих довољно говори да се вирус управо преноси на таквим мјестима. Поред тога, ово је вријеме годишњих одмиора и све је више људи који долазе из Србије и других држава“, навео је Машић.

Он је додао да је Штаб појачао број инспeктора који ће вршити надзор у граду и у рафтинг камповима.

„Ово није никаква пријетња, али јесте упозорење свим власницима да се досљедно придржавају мјера, јер су предвиђене казне за оне који не воде рачуна о здрављу људи, а здравље је важније од свега другог, па и од зараде“, поручио је Машић.

На лијечењу у Универзитетској болници Фоча тренутно се налази 31 пацијент позитиван на вирус корона са подручја шире регије и сви су средње тешког или тешког здравственог стања, речено је на састанку Штаба.

Последњи текстови

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са...

УБ Фоча: Уз нову амбуланту и нови холтер апарати за мање листе чекања

Недавним преласком у нову зграду Поликлинике, амбуланта за кардиологију Универзитетске болнице Фоча добила је и нову опрему, између осталог и пет холтер...

Сунчано и топло

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити претежно сунчано и топло уз дневни развој облака и услове за локалну краћу кишу...

Почетак остварења давне жеље: Гради се црква сјећања на мучки убијене краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословнеске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини...

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...