Насловна Друштво Појачати превенцију насиља у породици

Појачати превенцију насиља у породици

15.8 C
Foča

Цијело друштво требало би да се више бави превенцијом насиља у породици. Насиље не треба трпити и потребно је што прије формирати протокол локалних субјеката заштите жртава насиља у породици, речено је током радионице „Равноправно, без дискриминације и насиља“ одржане данас у Фочи. Радионицу је организовао Међународни центар за заштиту људских права из Требиња.

Истакнуто је да се новим Законом насиље у породици не третира као прекршај, већ као кривично дјело. Предвиђене су хитне мјере заштите, које се изричу у року од 24 часа, док се починилац удаљава из стамбеног простора и забрањује му се приближавање и контактирање са жртвом.

-Постоји кривични Закон који предвиђа кривично дјело насиља у породици. Не само основни облик дјела, већ три квалификована облика кривичног дјела, зависно од тога којим средствима је насиље извршено, да ли је насиље извршено према дјеци или у присуству дјеце и да ли је наступила смрт жртве. Такође, постоји закон о заштити насиља у породици, чије су измјене и допуне на снази од 1. маја, који представља добар помак јер је ситуација прије доношења измјена у пракси стварала проблем. Слична дјела су се водила некад као прекршај, а некад као кривично дјело, што је доводило до неједнаке судске праксе, неједнаког поступања и самим тим нарушавања одређене правне сигурности- рекла је руководилац Међународног центра за заштиту људских права Александра Вуковић.

Међу насилницима има и родитеља и дјеце. Ипак, заједнички став учесника је да највише трпе дјеца.

-Током петогодишњег дјеловања Центра за злостављану и занемарену дјецу 110 насилника над дјецом је процесуирано и поносни смо на тај резултат. Сви који примијете насиље над дјецом треба да нам се обрате и ми ћемо помоћи сваком дјетету на начин на који то најбоље знамо- рекла је начелница Центра за мајку и дијете Универзитетске болнице Фоча, при којем функционише Центар за злостављану и занемарену дјецу Биљана Милинковић.

На радионици су учествовали представници локалне управе, Центра за злостављану и занемарену дјецу, Дома здравља Фоча, Центра за социјални рад и Полицијске управе Фоча.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...