Насловна Друштво Прво такмичење у пливању привукло велики број учесника и навијача

Прво такмичење у пливању привукло велики број учесника и навијача

8.3 C
Foča

Близу стотинак Фочака свих генерација учествовало је данас на првом такмичењу у пливању, које су на базенима Аква парка Ушће организовали општина Фоча, Туристичка организација и Спортски савез с циљем промоције овог спорта.

Такмичење је одржано на олимпијском базену, а основци у више категорија, средњошколци, сениори и ветерани такмичили су се слободним стилом на 50 метара.

У различитим начинима пливања могла се примијетити разлика између оних који су научили да пливају у хладној и великој Дрини или нешто мањој Ћехотини,  док су млађе генерације вјештином одржавања на води углавном овладале на мору или на базену.

Посебно занимљива и неизвјесна била је трка ветерана у којој је тријумфовао Жељко Марковић.

У конкуренцији сениора побиједио је Давид Дракул, познат по томе што је и зимус, на првом такмичењу у пливању за Часни крст на ријеци Ћехотини, био најбржи.

Он за себе каже да није дијете ни Дрине, ни Ћехотине, већ Таре. Он је, иначе, скипер- возач гумених чамаца у Рафтинг кампу „Калиста“.

„Одлична конкуренција, слично као и у пливању за Часни крст у длаку сам пливао са Марком Милановићем. Ми на Тари, иначе, пливамо узводно кад вјежбамо прије него што обучавамо за скипере“, шаљиво је додао Дракул.

Данило Ковачевић, који је био најбољи у конкуренцији ученика деветих разреда основних школа, одрастао је купајући се на Дрини, а оставивши своје противнике далеко иза себе показао је колико су „видре са Дрине“ спретне и брзе у води.

„Нисам се нешто припремао, пливам иначе на Дрини, на Саставцима, а долазим и на базен“, рекао је Данило.

Лара Ћосовић  освојила је друго мјесто у конкуренцији ученица петих разреда основних школа.

„Најчешће се купам на Дрини на плажи у Копиловима. Дрина, кад се навикнеш на њу, није хладна, може се купати. Задовољна сам трком, било је сјајно“, рекла је Лара.

Деветогодишњи Лука Матијевић из Брчког на љетовању је код баке и дједа и сваки дан посјећује базене у Фочи.

„Трка је била дивна. Пливање ми је омиљени хоби, а иначе тренирам одбојку“, рекао је Лука, који је освојио треће мјесто у конкуренцији млађих основаца.

Уна Кунарац била је најбржа међу дјевојчицама до 10 година.

„Сваки дан сам на базену са татом, он ме је и научио да пливам на мору још док сам имала четири године. Нисам очекивала да ћу побиједити“, рекла је Уна.

Директор Туристичке организације Фоча Споменка Попадић нада се да ће ово такмичење прерасти у традицију.

„Наш главни циљ је да допринесемо афирмацији спортских активности, јер спорт веома утиче на психичко и физичко здравље човјека. Нарочито у данашње вријеме желимо да подстакнемо дјецу да се што више баве физичком активношћу због превелике заокупљености друштвеним мрежема и видео игрицама“,рекла је Попадићева.

Аква парк у Фочи свакодневно, а посебно викендом, посјећују купачи из општина Горњег Подриња,укључујући и федералне општине Устиколину и Горажде. И ове године на Аква парку је организована школа пливања за најмлађе купаче.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...