Насловна Друштво Пребачени планирани приходи, остварен суфицит у 2021. години

Пребачени планирани приходи, остварен суфицит у 2021. години

8.3 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су извјештај о извршењу буџета у 2021. години, према којем је у прошлој години прикупљено 13.440.000 КМ прихода, што је за три и по одсто више од плана, а утрошено 12.696.000, што је извршење од 97 одсто.

Разлика између прикупљених прихода и остварених расхода је 743.916 КМ, што је, како наводи начелник Одјељења за финансије Драган Ивановић, са становишта буџета суфицит.

“Међутим, на сљедећој сједници Скупштине имаћемо анализу овог суфицита и утврдити на које се износе односи, јер су великим дијелом у питању неутрошена намјенска средства у 2021. години. Општина је крајем године успјела да дође до екстерних средстава, које није било могуће да се реализује у прошлој години, тако да ће се реализовати у 2022. години”, појашњава Ивановић.

Између осталог, општина је добила од Министарства финансија Републике Српске 105.000 за реконструкцију пута у мјесној заједници Брод, од федералног министарства 150.000 за реконструкцију моста на Ћехотини у Викочу, од Фонда Војводине 28.000 за вјештачку траву на малим теренима Градског стадиона.

“То су средства која ће бити распоређена у овогодишњем буџету или у наредној години, као што је случај за мост у Викочу, јер су процијењена средства много већа од 150.000. Питање је да ли ћемо моћи да прикупимо средства за мост у овој години, па је могуће да то буде у 2023. години”, каже Ивановић.

Одборници скупштинске већине похвалили су извршење буџета, да су све планиране буџетске ставке испуњене у стотоодстотном износу или са више од 95 одсто, док је било и ставки код којих је пребачен планирани износ.

Тако је, навели су, за субвенције пољопривреди издвојено 166.700 КМ, за спортске организације 479.400, подршку наталитету 133.900 КМ.

С друге стране, највећа замјерка одборника опозиције је да нису реализоване ставке у вези са градњом нове санитарне депоније.

За пројектовање депоније у 2021. години планирано је 55.000, а за почетак градње 230.000 КМ.

Начелник финансија Драган Ивановић каже да је прoјектовање депоније реализовано у износу од 31.000 КМ, а остатак средстава која су прикупљена из концесионих накнада, биће утрошена у овој години.

“Већ смо буџетом за 2022. издвојили више од 200.000 за депонију, а сада ће то бити плус ова непотрошена средства из 2021. године”, рекао је Ивановић.

Уз извјештај о извршењу буџета, одборници су усвојили и извјештај о трошењу буџетске резерве у 2021. години.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...