Насловна Друштво НП „Сутјеска“: Прекограничном сарадњом школама контејнери за отпад

НП „Сутјеска“: Прекограничном сарадњом школама контејнери за отпад

1.2 C
Foča

Национални парк „Сутјеска“ организовао је акцију чишћења школских дворишта, а кроз пројекат „Прекогранична мрежа природног насљеђа“ фочанске основне школе и Средњошколски центар добили су контејнере за отпад. У школска дворишта стигло је по осам контејнера у којима ће моћи да се разврста картон, папир, стакло, пластика и други отпад.

Уређујући школска дворишта ђаци из Фоче придружили су се вршњацима из 12 школа у Републици Српској и Србији у којима се пројекат проводи. Свој допринос пружили су ученици седмог разреда Софија Мимић, Хелена Пејовић и Лука Вилотић.

-Увијек је боље заштити животну средину. Не треба бацати смеће, а ако то неко ради ми требамо да очистимо-рекла је Софија.

-Битно је да чувамо животну средину, да је не загађујемо, али и да скренемо пажњу некоме ко то ради. Нарочито млађима и да их на вријеме научимо да не требају да бацају смеће, јер постоје корпе и контејнери-поручила је Хелена.

-Сви људи требају да чувају своју околину и све екосистеме. Отпатке требамо да бацамо у корпе и да се придржавамо свега што смо учили у школи-рекао је Лука.

Знање о очувању животне средине ђаци стичу од првог разреда, а пристигла помоћ много ће значити за одржавање чистоће школског дворишта, каже директор ОШ „Веселин Маслеша“ Блашко Трифковић.

-Можемо да се похвалимо да имамо једно од најчистијих школских дворишта. Посвећујемо велику пажњу одржавању дворишта и еко кутака. Планирамо да направимо и ботаничку башту како би наши ученици могли да се посвете екологији-рекао је Трифковић.

О животној средини брину и у ОШ „Свети Сава“.

-Када је ријеч о очувању животне средине до сада смо улагали велики труд и током наставних и ваннаставних активности. Мање активности имали смо током пандемије вируса корона, али се поново враћамо екологији. Трудимо се да код ученика развијамо свијест о значају заштите животне околине, јер у природи живимо, живимо са њом, живимо од ње и битно је да је чувамо како би нам живот био квалитетнији и здравље боље-рекао је замјеник директора ОШ „Свети Сава“ Душко Крсмановић.

У Националном парку „Сутјеска“ који је, уз београдски Шумарски факултет и ЈП „Србијашуме“, носилац пројекта истичу да овакве активности имају за циљ да код ученика подигну ниво свијести о значају заштите животне средине.

-Кроз пројекат смо обезбиједили едукативне табле, контејнере за одлагање смећа, као и материјал и опрему за чишћење. У свакој школи у Фочи је организована акција чишћења у којој је учествовао значајан број дјеце. Остали ученици укључени су кроз промотивне материјале и презентације, а све прати и онлајн кампања која је фокусирана на еколошке активности- рекла је координатор пројекта Мирјана Радовић.

Национални парк „Сутјеска“ организовао је фото-конкурс за ученике на којем ће бити одабране наљепше пејзажне фотографије. Аутори ће бити награђени, а шест побједничких фотографија наћи ће се на промотивним материјалима најстаријег националног парка у БиХ.

Пројекат „Прекогранична мрежа природног насљеђа“ вриједан је 506.000 евра, а суфинасира га Европска унија кроз прекогранични програм Србије и Босне и Херцеговине.

У оквиру пројекта отворен је Центар за научно истраживање и екологију на Тјентишту, који ће окупљати ђаке, студенте, професоре и научнике из Србије и БиХ, али и других земаља Европе и свијета.

Уз Национални парк „Сутјеска“, пројектом су обухваћена и заштићена подручја у Србији, Парк природе „Златибор“, Природни резерват Милешевска ријека, те пејзажи изванредних карактеристика „Камена гора” и „Озрен Јадовник”.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције ТЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...