Насловна Друштво Пробој Солунског фронта – српски идеал слободе

Пробој Солунског фронта – српски идеал слободе

25 C
Foča

Обиљежавање заједничког празника 15.септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе широм Српске и Србије од изузетне је важности за српски народ јер је тог датума 1918. године пробијен Солунски фронт када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток Првог свјетског рата. Кустос-историчар Музеја Старе Херцеговине у Фочи Данко Михајловић сматра да је то добро одабран датум који потврђује, не само блиставу војну побједу, већ српски идеал слободе, родољубља, ослобођења и уједињења српског и осталих јужнословенских народа.

Српска војска је, пробојем Солунског фронта, трајно запосјела територију окупиране земље, коначно је ослободивши од окупатора. Недуго затим услиједио је потпуни слом блока Централних сила на Балкану, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца у Београду 1. децембра 1918.године. Обиљежавање 102 године од пробоја Солунског фронта од изузетне је важности за српски народ са обје стране Дрине, истиче историчар Данко Михајловић.

-Улога српске војске у Првом свјетском рату тадашњој јавности била је добро позната. Стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца био је резултат голготе и храбрости српских војника. Свјетска јавност се дивила подвизима српске војске, прије свега свима је позната голгота преко Албаније, а касније и огромна храброст на Солунском фронту. Срби су ослобађали отаџбину без обзира на људске губитке. У каснијем периоду, Краљевина СХС била је битан фактор у свим еврoпским пактовима, војним и политичким, и увијек је због подвига српске војске у Првом свјетском рату сматрана за велику војничку силу. Српски народ је одувијек био слободарски и зато се можемо поносити обиљежавањем великих побједа-истакао је Михајловић.

Према Михајловићевим ријечима, током Првог свјетског рата у Фочи се одвијао прави обрачун окупаторских сила са српским становништвом. На највишем удару били су српски свештеници, учитељи, трговци и инетелектуалци. Нису поштеђени ни српски сељани, који су неријетко стријељани или интернирани у логоре Добој и Арад. Тако је и значајан број људи челебићког краја страдао од аустроугарског окупатора. Михајловић наводи да је међу Челебићанима било истакнутих солунских добровољаца.

-Значајан број наших предака имао је статус солунских добровољаца, нарочито из челебићког краја. То видимо из каснијег процеса аграрне реформе гдје су солунски добровољци, као врсту награде и друштвеног признања, могли да добију најбоље парче земље због заслуга приликом броби за ослобођење и уједињење-истакао је Михајловић.

За историчаре нема дилеме да је пробој Солунског фронта назначио и убрзао окончање Првог свјетског рата на читавом европском континенту. Нема дилеме ни око датума који је одабран као Дан српског јединства,  слободе и националне заставе. Једино остаје дилема да ли српски народ његује културу заборављања или сјећања.

Последњи текстови

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Општина Фоча:Исплаћене двије студентске стипендије

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...

Дио насеља Брод на Дрини сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже у насељу Брод на Дрини, сутра ће у периоду од 09.00 до 15.00 часова, без струје бити потрошачи...