Насловна Друштво Производима из Херцеговине тешко је одољети - јер домаће је најбоље

Производима из Херцеговине тешко је одољети – јер домаће је најбоље

-4.4 C
Foča

Поводом обиљежавања Међународног дана жена на селу у Фочи је промовисан рад пољопривредног кластера „Стара Хрцеговина“. Због тренутне епидемиолошке ситуације на мини сајму, који је одржан у читаоници Центра за културу и информисање, представљени су домаћи производи само из ове општине.  

Пчелиње производе, мармеладе, џемове, ликере, сокове, сирупе од боровница,  домаће зимнице, љековити чајеве и тинктуре, представили су фочански пољопривредни произвођачи и поручили да имају једну жељу- да удружени лакше нађу тржиште за своје производе.  

-Ми се дуги низ година бавимо домаћом производњом и сваки вид промоције и подршке нам је од користи – каже Велинка Станојевић, Удружење жена „Зеленгора“.

Да регија Старе Херцеговине има значајане произвођаче и потенцијал, увјерио се и савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

-Људи на овим просторима принуђени су да раде на мали парцелама и праве приходе од којих имају економско корист и управо су кластери систем и модел по коме то може да функционише и даје резултат. Министарство ће и даље путем пројеката и подстицаја да даје подршку оваквим удружењима – рекао је Бурсаћ.

У склопу мини сајма одржан је и округли сто на тему Пољопривредни  кластери у служби промоције и унапређења пласмана домаћих производа. Начелник општине Фоча, Радисав Машић истакао је значај кластера за рурални развој ове регије.

-Захвајујући кластеру ми смо пољопривреднцима подјелили око 169 пакета сјеменског материјала, малинари су добили 13 противградних заштита. Надамо се да ћемо и у будућности кроз овај пројекат помагати наше пољопривреднике- додао је Машић.

Визија пољопривредних кластера је окупљање малих произвођача који нису у могућности да направе промоцију својих производа.

-Позивамо потрошаче да користе нашу интернет платформу на којој пољопривредни произвођачи нуде производе који су из њихове властите производње и узгоја, а која им омогућава лако повезивање са произвођачима- рекла је  Данијела Салатић, менаџер кластера.

Кластер „Стара Херцеговина“ објединио је мале пољопривредне произвођаче од Требиња до Калиновика како би заједно представили широку лепезу специјалитета љубитељима свјеже, домаће и здраве производње, направљене са пуно љубави и пажње. 

Посљедњи текстови

Очишћен пут до Челебића, и данас без струје

Регионални пут Фоча-Челебићи, до границе са Црном Гором, очишћен је од снијега, потврдили су Радио Фочи мјештани. Машина Србињепутева...

Непроходно до Челебића

Регионални пут Фоча- Челебићи непроходан је због неочишћеног снијега, јављају мјештани. Члан Савјета мјесне заједнице Челебићи Добрило Лечић рекао...

Мокар снијег изазвао кварове на електромрежи

Новембарски снијег изазвао је кварове на електромрежи на подручју Фоче, па су овог јутра без струје Миљевина, Заваит, Челебићи, шире подручје Тјентишта,...

Путни правци проходни, опрез преко планинских превоја

Сви магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча проходни су, саобраћај се преко планинских превоја одвија редовно, али отежано, због чега...

Медицински факултет: Комплетиране специјалистичке студије

На Медицинском факултету у Фочи данас је почела двосеместрална специјалистичка настава, чиме су на специјалистичким студијама у овој установи први пут обједињени...