Насловна Друштво Производима из Херцеговине тешко је одољети - јер домаће је најбоље

Производима из Херцеговине тешко је одољети – јер домаће је најбоље

-1 C
Foča

Поводом обиљежавања Међународног дана жена на селу у Фочи је промовисан рад пољопривредног кластера „Стара Хрцеговина“. Због тренутне епидемиолошке ситуације на мини сајму, који је одржан у читаоници Центра за културу и информисање, представљени су домаћи производи само из ове општине.  

Пчелиње производе, мармеладе, џемове, ликере, сокове, сирупе од боровница,  домаће зимнице, љековити чајеве и тинктуре, представили су фочански пољопривредни произвођачи и поручили да имају једну жељу- да удружени лакше нађу тржиште за своје производе.  

-Ми се дуги низ година бавимо домаћом производњом и сваки вид промоције и подршке нам је од користи – каже Велинка Станојевић, Удружење жена „Зеленгора“.

Да регија Старе Херцеговине има значајане произвођаче и потенцијал, увјерио се и савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

-Људи на овим просторима принуђени су да раде на мали парцелама и праве приходе од којих имају економско корист и управо су кластери систем и модел по коме то може да функционише и даје резултат. Министарство ће и даље путем пројеката и подстицаја да даје подршку оваквим удружењима – рекао је Бурсаћ.

У склопу мини сајма одржан је и округли сто на тему Пољопривредни  кластери у служби промоције и унапређења пласмана домаћих производа. Начелник општине Фоча, Радисав Машић истакао је значај кластера за рурални развој ове регије.

-Захвајујући кластеру ми смо пољопривреднцима подјелили око 169 пакета сјеменског материјала, малинари су добили 13 противградних заштита. Надамо се да ћемо и у будућности кроз овај пројекат помагати наше пољопривреднике- додао је Машић.

Визија пољопривредних кластера је окупљање малих произвођача који нису у могућности да направе промоцију својих производа.

-Позивамо потрошаче да користе нашу интернет платформу на којој пољопривредни произвођачи нуде производе који су из њихове властите производње и узгоја, а која им омогућава лако повезивање са произвођачима- рекла је  Данијела Салатић, менаџер кластера.

Кластер „Стара Херцеговина“ објединио је мале пољопривредне произвођаче од Требиња до Калиновика како би заједно представили широку лепезу специјалитета љубитељима свјеже, домаће и здраве производње, направљене са пуно љубави и пажње. 

Последњи текстови

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...

Анкетирање пољопривредних газдинстава

Републички завод за статистику вршиће од 1. до 15. децембра 2020. године, на подручју општине Фоча, као и на територији цијеле Републике...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас је почео четрдесетодневни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом - Божићу. Припрема...

Седам странака потписало споразум о заједничком учешћу у власти

Седам политичких партија, које су на протеклим локалним изборима подржале СНСД-овог кандидата за начелника Милана Вукадиновића, потписале су коалициони споразум о наставку...