Naslovna Društvo Proizvodima iz Hercegovine teško je odoljeti - jer domaće je najbolje

Proizvodima iz Hercegovine teško je odoljeti – jer domaće je najbolje

-1 C
Foča

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu u Foči je promovisan rad poljoprivrednog klastera „Stara Hrcegovina“. Zbog trenutne epidemiološke situacije na mini sajmu, koji je održan u čitaonici Centra za kulturu i informisanje, predstavljeni su domaći proizvodi samo iz ove opštine.  

Pčelinje proizvode, marmelade, džemove, likere, sokove, sirupe od borovnica,  domaće zimnice, ljekoviti čajeve i tinkture, predstavili su fočanski poljoprivredni proizvođači i poručili da imaju jednu želju- da udruženi lakše nađu tržište za svoje proizvode.  

-Mi se dugi niz godina bavimo domaćom proizvodnjom i svaki vid promocije i podrške nam je od koristi – kaže Velinka Stanojević, Udruženje žena „Zelengora“.

Da regija Stare Hercegovine ima značajane proizvođače i potencijal, uvjerio se i savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

-Ljudi na ovim prostorima prinuđeni su da rade na mali parcelama i prave prihode od kojih imaju ekonomsko korist i upravo su klasteri sistem i model po kome to može da funkcioniše i daje rezultat. Ministarstvo će i dalje putem projekata i podsticaja da daje podršku ovakvim udruženjima – rekao je Bursać.

U sklopu mini sajma održan je i okrugli sto na temu Poljoprivredni  klasteri u službi promocije i unapređenja plasmana domaćih proizvoda. Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić istakao je značaj klastera za ruralni razvoj ove regije.

-Zahvajujući klasteru mi smo poljoprivredncima podjelili oko 169 paketa sjemenskog materijala, malinari su dobili 13 protivgradnih zaštita. Nadamo se da ćemo i u budućnosti kroz ovaj projekat pomagati naše poljoprivrednike- dodao je Mašić.

Vizija poljoprivrednih klastera je okupljanje malih proizvođača koji nisu u mogućnosti da naprave promociju svojih proizvoda.

-Pozivamo potrošače da koriste našu internet platformu na kojoj poljoprivredni proizvođači nude proizvode koji su iz njihove vlastite proizvodnje i uzgoja, a koja im omogućava lako povezivanje sa proizvođačima- rekla je  Danijela Salatić, menadžer klastera.

Klaster „Stara Hercegovina“ objedinio je male poljoprivredne proizvođače od Trebinja do Kalinovika kako bi zajedno predstavili široku lepezu specijaliteta ljubiteljima svježe, domaće i zdrave proizvodnje, napravljene sa puno ljubavi i pažnje. 

Poslednji tekstovi

Šetnja u znak podrške žrtvama nasilja

Mladi okupljeni kroz projekat "Podrška mladima u lokalnim zajednicama BiH" koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u nedjelju, 29. novembra šetaju Fočom...

Voće i sokovi za Bolnicu od Kladionica “Mocart”

Sportske kladionice “Mocart” poklonile su Univerzitetskoj bolnici Foča vitaminske pakete, tačnije svježe voće i sokove, za ljekare i medicinske sestre i tehničare...

Anketiranje poljoprivrednih gazdinstava

Republički zavod za statistiku vršiće od 1. do 15. decembra 2020. godine, na području opštine Foča, kao i na teritoriji cijele Republike...

Počeo Božićni post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo četrdesetodnevni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom - Božiću. Priprema...

Sedam stranaka potpisalo sporazum o zajedničkom učešću u vlasti

Sedam političkih partija, koje su na proteklim lokalnim izborima podržale SNSD-ovog kandidata za načelnika Milana Vukadinovića, potpisale su koalicioni sporazum o nastavku...